U fokusu

60-80% morskog otpada je plastika

Rainbow Warrior u Rijeci: Više Mediterana, manje plastike

Rainbow Warrior u Rijeci: Više Mediterana, manje plastike

M.M./Libela

U sklopu mediteranske turneje “Više Mediterana, manje plastike”, Greenpeaceov brod “Rainbow Warrior III” stigao je u Rijeku. Na brodu je u utorak održana tiskovna konferencija na kojoj su biolozi/ginje i aktivisti/kinje Greenpeacea upozorili/e na alarmantno stanje u vezi onečišćenja plastikom u Jadranu i na Mediteranu. Tiskovnu konferenciju je otvorio legendarni kapetan Rainbow Warriora Peter Willcox i to kratkim uvodom o povijesti Rainbow Warriora.

Na konferenciji je naglašeno kako najezda plastike ubrzano pretvara mora u najveća odlagališta otpada na svijetu, ugrožava morske životinje te dospijeva u hranidbeni lanac. Čak 95 posto plastike u morima je manje od pet milimetara, odnosno smatra se “mikroplastikom” i nije vidljivo okom, no izuzetno je štetno za životinje i kontaminira hranidbeni lanac na svim razinama. Mikroplastika nastaje degradacijom većih plastičnih komada. Znanstvenice procjenjuju da u Sredozemnom moru već sad pluta 1455 tona plastike. “Plastika koju vidimo da pluta morem samo je “vrh brijega”.

{slika}

“Plastika za jednokratnu upotrebu guši naša mora i ugrožava morske životinje. Neke plastične proizvode, poput žličice za miješanje kave, koristimo doslovno nekoliko sekundi, a u okolišu se zadržavaju stotinama godinama. Stanje je krajnje alarmantno i tome moramo stati na kraj! Pozivamo građane/ke da potpišu našu peticiju te da kažu ne plastici za jednokratnu upotrebu!,” rekla je Mihaela Bogeljić, voditeljica kampanje.

Većina plastike koja završi u oceanima i morima dolazi s kopna, čak 80%, a treba joj stotine godina da se razgradi. Greenpeace je objavio izvještaj “Sredozemlje zatrpano plastikom” koji pokazuje da je u svjetskim razmjerima 60-80% morskog otpada plastika te da prosječna gustoća plastičnog otpada u Sredozemnom bazenu iznosi 1 komad na svaka 4 m2, što je usporedivo s nakupljanjem plastičnog otpada u pet suptropskih oceanskih vrtloga.

{slika}

Europska unija jedna je od najvećih svjetskih proizvođača plastike. “Ovih tjedana i mjeseci dok EU donosi nove propise o otpadu i plastici, pozivamo ministra Tomislava Ćorića da se zauzme za što strože mjere smanjenja plastičnog zagađenja! Fokus treba biti na smanjenju plastike u nastanku i na višekratnoj upotrebi, a tek onda na recikliranju, što je do sada bio slučaj. Posebno tražimo da se uvede proširena odgovornost proizvođača, odnosno obaveza sudjelovanja u trošku smanjenja i zbrinjavanja plastičnog otpada.” istaknuo je Zoran Tomić, voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj.

Serena Maso iz talijanskog Greenpeacea i talijanska znanstvenica Francesca Garaventa (CNR-ISMAR, Genova) predstavile su istraživanje provedeno s druge strane Jadrana. Rainbow Warrior je prije Hrvatske posjetio Španjolsku i Italiju, gdje je Greenpeace provodio istraživanje mora, a nakon Rijeke isplovit će prema južnodalmatinskim otocima koji su posebno na udaru te će u suradnji sa znanstvenicima iz Društva za istraživanje mora – 20000 milja dokumentirati onečišćenje plastičnim otpadom. Iz Jadrana odlazi za Grčku i Bugarsku.

{slika}

Inače, Greenpeaceov brod je u Rijeku stigao jučer, na obljetnicu miniranja i potapanja prvog “Rainbow Warriora” 1985. godine od strane francuskih tajnih službi na Novom Zelandu, kada je prosvjedovao protiv francuskih nuklearnih pokusa. Brodom je i tada zapovijedao sadašnji kapetan i dugogodišnji aktivist Peter Willcox. Rainbow Warrior otvoren je za javnost u utorak, 11. 7. od  16 do 19 sati i u srijedu, 12. 7. od 10 do 13 sati te od 16 do 18 sati. Peticiju, osim na samom brodu, možete potpisati i na web stranici Greenpeace Hrvatska.