U fokusu

kažu da spašavaju europu

Brod koji želi blokirati spašavanje izbjeglica ušao u mediteranske vode

Brod koji želi blokirati spašavanje izbjeglica ušao u mediteranske vode

Wikimedia/Ilustracija

Brod koji su unajmili aktivisti ekstremne desnice kako bi se suočili s izbjeglicama i poslali ih ‘natrag u Afriku’ navodno je ušao u mediteranske vode nakon što je bio zadržan u Sueskom kanalu, javlja Independent.

Brod kojim upravlja ‘Defend Europe’ otplovio je iz Džibutija, gdje je nešto prije u srpnju unajmljen kako bi blokirao plovila za traženje i spašavanje izbjeglica kojima upravljaju humanitarne organizacije. ‘Defend Europe’ povezana je s europskim antiislamskim i antiimigrantskim ‘identitetskim’ pokretom te je brod imena C-Star uglavnom financiran crowdfunding donacijama.

Brod nastoji doći do talijanskog grada Catania, gdje se nalazi veliki broj plovila za spašavanje kojima upravljaju dobrotvorne i nevladine organizacije. Grupa ‘Defend Europe’ obećala je ‘pomoći’ libijskoj obalnoj straži u vraćanju izbjegličkih brodova te kaže kako želi ‘nadgledati’ akcije NGO-eva koje djeluju u regiji.

Tvrde kako dobrotvorne organizacije olakšavaju ‘trgovinu ljudima’ u Europi, a na njihovim stranicama piše: ‘Moramo zaustaviti katastrofalan rad NGO-eva ispred libijske obale’.

‘Ovo ludilo mora prestati. Moramo zaustaviti brodove kako bi spasili Europu’, pišu. Negiraju da im je cilj blokirati ili ometati bilo kakve aktivnosti spašavanja. Za Independent su rekli: ‘Kao što jasno govorimo od početka, nikad nismo planirali i nikad nećemo sprječavati nikakve stvarne aktivnosti spašavanja. Naš je plan surađivati s libijskom obalnom stražom i podupirati njihove napore za kontroliranjem njihovih voda, nadzirati i razotkriti nevladine udruge, osobito ako krše novi kodeks ponašanja izdan od strane talijanske vlade’.