Vijesti

24.10.2017. 06:21:00 - Libela

Godišnje izvješće 'State of world population'

UNFPA: Reproduktivna prava za siromašne žene dovode do veće jednakosti

Neuspjeh da se najsiromašnijim ženama u svijetu omogući kontrola nad vlastitim tijelima mogao bi proširiti nejednakost u zemljama u razviju i zaustaviti napredak prema ostvarenju globalnog cilja zaustavljanja siromaštva do 2030. godine, objavio je United Nations Population Fund (UNFPA) prošlog četvrtka.

Nebrojeno mnogo žena i djevojaka diljem svijeta nemaju pravo glasa kada se radi o odlukama vezanima uz seks i rađanje djece te teško dolaze do zdravstvenih usluga poput planiranja obitelji, što povećava rizik od neželjenih trudnoća i pobačaja, navodi se u izvještaju.

Dostupnost kontracepcijskih sredstava omogućuje ženama da odgode i naprave veći vremenski odmak između poroda, što smanjuje stopu smrti majki i djece, ojačava ekonomiju omogućavajući ženama da rade i dovodi do manjih obitelji s roditeljima koji su u mogućnosti potrošiti više na obrazovanje i zdravlje svoje djece.

Pa opet, velik broj žena iz najsiromašnijih dijelova svijeta, osobito mladih, najmanje obrazovanih i iz ruralnih područja, nemaju te mogućnosti jer je navedenih usluga malo, skupe su ili njihove obitelji i zajednice na njih ne gledaju blagonaklono. Sve to može proširiti rodni jaz, ojačati nejednakost između najsiromašnijih i najbogatijih i ultimativno oslabiti ekonomiju, navodi UNFPA u godišnjem izvještaju "State of World Population".

"Nejednakost se danas ne odnosi samo na one koji imaju i one koji nemaju. Sve više se odnosi na one koji mogu i one koji ne mogu", rekla je Natalia Kanem, izvršna direktorica UNFPA-e. "Siromašne žene koje nemaju mogućnosti samostalno donositi odluke o veličini obitelji ili one koje su lošeg zdravlja zbog neadekvatne brige za reproduktivno zdravlje obično spadaju u kategoriju onih koji ne mogu", dodaje.

Izvještaj je nastao u svjetlu nesigurnih uvjeta za ostvarenje globalnih ciljeva za planiranje obitelji, nakon što je SAD, jedan od najvećih donatora UNFPA-e, objavio u travnju da će prestati financirati agenciju. Jedan od prvih poteza američkog predsjednika Donalda Trumpa bio je ponovno uspostavljanje politike znane kao "global gag rule", koja zaustavlja financiranje međunarodnih skupina koje izvode pobačaje ili savjetuju žene o legalnim opcijama za isti.

Međunarodni su donatori obećali popuniti prazninu koja nastaje zbog tog poteza na skupu o planiranju obitelji u lipnju, osiguravajući 207 milijuna dolara. Međutim, UNFPA navodi da im je potrebno još 700 milijuna dolara do 2020. godine.

Kanem strahuje da bi ovaj jaz mogao onemogućiti UNFPA-i da osigura potrebne usluge za one kojima su najviše potrebne, ponajviše žene u ruralnim područjima. Barem 214 milijuna žena u zemljama u razvoju nema pristup kontracepciji, što rezultira s 89 milijuna neželjenih trudnoća i 48 milijuna pobačaja svake godine.

Jednak pristup reproduktivnim uslugama doveo bi do ekonomske koristi od 430 milijardi dolara godišnje, navode stručnjaci. Svaki dolar uložen u usluge planiranja obitelji štedi šest dolara u raznim javnim uslugama, od zdravstva do stambenog zbrinjavanja, pokazuju istraživanja.

Tagovi: kontracepcija, planiranje obitelji, prava žena, pravo na pobačaj, reproduktivna prava, unfpa

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM