U fokusu

popularni online rječnik

Merriam-Webster: Feminizam je riječ godine

Merriam-Webster: Feminizam je riječ godine

U godini koja je počela s organiziranim marševima žena diljem svijeta, a završava s pričama o seksualnom zlostavljanju i napadima, koje su uzrokovala pad mnogih poznatih muškaraca iz svijeta medija, tehnologije, Hollywooda i politike, jedna riječ se kroz godinu kontinuirano pretraživala: feminizam.

Iz Merriam-Webstera, popularnog online rječnika, objavili/e su da je feminizam riječ 2017. godine.

“Nijedna druga riječ ne može sažeti sve vijesti, događaje i priče iz ove godine. Ako analiziramo riječi koje su se u zadnjih dvanaest mjeseci pretraživale više nego proteklih godina, uz dodatak perioda pojačanog interesa izazvanog pojedinim događajima, vidimo da jedna riječ istupa u obje kategorije”, komentira Peter Sokolowski, glavni urednik Merriam-Webstera.

Prema analizi Merriam-Webstera, pretraživanje riječi feminizam bilo je intenzivno na početku godine i smatra se posljedicom Marša žena, koji se organizirao dan nakon inauguracije Donalda Trumpa u Washingtonu, a kojem su se pridružili ostali marševi diljem Amerike i Europe. Nadalje, feminizam se intenzivno pretraživao nakon što je Kellyanne Conway, Trumpova savjetnica, izjavila kako se ne smatra feministkinjom. Nedavno je feminizam postao popularan pojam nakon pojave #MeToo pokreta, gdje su žene i poneki muškarac podijelili/e svoje priče o doživljenom seksualnom nasilju.

U Merriam-Websteru feminizam je definiran kao “teorija političke, ekonomske i socijalne jednakosti među spolovima” te “organizirani pokret koji podržava ženska prava i interese”.