U fokusu

najavljen prosvjed protiv ratifikacije

Udovice branitelja protiv Istanbulske konvencije

Udovice branitelja protiv Istanbulske konvencije

Screenshot

Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata RH za grad Zagreb i Zagrebačku županiju osnovala je inicijativu pod nazivom “Hrvatska protiv Istanbulske konvencije” te najavila prosvjed predviđen za 24. ožujka u 11 sati na Trgu bana Jelačića.

Prema riječima članica udruge, spomenuta Inicijativa osnovana je ovog utorka, a njihova percipirana potreba za osnivanjem iste proizašla je iz smatranja da “ovaj dokument nije prošao primjerenu, kvalitetnu i cjelovitu znanstveno-vrjednosnu raspravu. Oko njega u hrvatskoj javnosti ne postoji društveni konsenzus i nije postignut neophodan minimum suglasnosti.”

No, kako prenosi N1, razlog za protivljenjem sadržajima i potencijalnoj ratifikaciji Istanbulske konvencije, prema članicama udruge stoji i u viđenju Konvencije kao dokumenta koji “grubo zadire u temeljne tradicionalne, kulturološke, identitetske i pravne odrednice hrvatskog društva i hrvatskog političkog sustava.

“Otvorene smo prema svim promjenama koje vode boljitku nacionalnog prosperiteta. Istanbulska konvencija tome boljitku ne vodi.” Izjavile su također osnivačice Inicijative u priopćenju.

U potpisu priopćenja stoji predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata RH za grad Zagreb i Zagrebačku županiju, Rozalija Bartolić, a navedeno je i da Inicijativu trenutno podržava još 31 građanska udruga.