U fokusu

priopćenje cms-a

Europski sud za ljudska prava: Odmah promijenite postupanje prema obitelji malene Madine

Europski sud za ljudska prava: Odmah promijenite postupanje prema obitelji malene Madine

Pixabay

Europski sud za ljudska prava danas je žurno dostavio odvjetnici obitelji poginule djevojčice Madine odluku o privremenoj mjeri u kojoj nalaže MUP-u da obitelj odmah smjesti u takvu sredinu gdje obitelj neće biti izložena nečovječnom ili ponižavajućem postupanju. Također Sud naglašava da je uvjeren kako Hrvatska neće deportirati obitelj u Srbiju ili Afganistan, dok ne odgovore na pitanja koja im je Sud uputio.

Sud je zbog moguće povrede čl. 3 Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda ovu mjeru izdao na rok od 3 tjedna, te zatražio dodatne informacije kako od MUP-a, tako i od odvjetnice Madinine obitelji.

Ova privremena mjera podrazumijeva da MUP odmah mora obitelji omogućiti slobodu kretanja. Naime, u Zahtjevu za određivanje privremene mjere protiv Republike Hrvatske koju je odvjetnica uputila Europskom sudu za ljudska prava, a koja se temelji na uznemirenim porukama maloljetne sestre poginule Madine, navedeno je kakvi su uvjeti kojima su izloženi u Tranzitno prihvatnom centru za strance Tovarnik. Navedeno je da se radi o ustanovi  zatvorenog – zatvorskog tipa, a obitelj sa jedanaestoro djece se tamo nalazi raspoređena u tri prostorije bez mogućnosti međusobnog viđanja i kontakta osim za vrijeme obroka, bez dostatnih objašnjenja i sa namjernim onemogućavanjem bilo kakvog kontakata s ovlaštenim pružateljima pravne pomoći i uz snažnu policijsku prisutnost.

Ovakva žurna odluka jasan je pokazatelj kako i sam Sud uviđa moguće nepravilnosti u postupanju policije prema obitelji poginule Madine, na koje već mjesecima upozoravaju domaće i međunarodne organizacije civilnog društva, Pučka pravobraniteljica i domaći i međunarodni mediji.

Centar za mirovne studije poziva Ministarstvo unutarnjih poslova da već danas ispuni odluku Suda i omogući obitelji malene Madine smještaj u sigurnom mjestu otvorenog tipa gdje će kao tražitelji azila moći u slobodi čekati da se razriješi njihov status i dobiti svu nužnu pomoć i psihološku podršku. Podsjećamo, obitelj je nakon što je zatražila azil u Hrvatskoj smještena u detenciju i tamo se nalazi već dugih 17 dana.

Također,  CMS poziva Ministarstvo unutarnjih poslova da i druge obitelji koje su smještene u detenciji puste na slobodu i da ubuduće obiteljima i djeci ne ograničava slobodu kretanja, kako bi se spriječile trajne posljedice kakvo lišavanje slobode može imati po njih

CMS apelira na MUP da nakon ove odluke Europskog suda za ljudska prava revidira svoje postupanje prema izbjeglicama i uskladi ih sa svim standardima zaštite ljudskih prava.