U fokusu

Leitis in Waiting

Filmskom umjetnošću za bolji položaj transrodnih osoba u Tongu

Filmskom umjetnošću za bolji položaj transrodnih osoba u Tongu

Film o transrodnim ženama koje se bore za bolji položaj u Tongu predstavlja nadu u pokretanje promjene u ovoj pacifičkoj otočkoj naciji – kao i za pomoć lokalnim aktivistima/kinjama da ponovno počnu s radom nakon što im je ured razrušen u vremenskoj nepogodi.

Leitis in Waiting, koji je svoju premijeru imao na londonskom Festival of Commonwealth Film, prati Joey Mataele, istaknutu trans aktivistkinju, kako nastoji organizirati natjecanje ljepote usred rastućeg pritiska religijskih skupina.

Spolni odnosi između osoba istog spola i oblačenje u odjeću koja se smatra namijenjenom suprotnom spolu ilegali su po zakonima iz kolonijalnih vremena u Tongu – jedne od 36 članica Commonwealtha u kojoj su istospolni seksualni odnosi kriminalizirani. Navedena se legislativa rijetko provodi u praksi, no ostaje prijetnja za lokalnu LGBT zajednicu u zemlji u kojoj je homoseksualnost još uvijek veliki tabu, navodi Mataele, koja je u Londonu promovirala film.

“Smatram da važnost ovog filma leži u činjenici da može promijeniti mišljenje ljudi”, ističe. “Također se nadam da će poruku primiti i britanska Vlada – pa čak i sama kraljica – da su oni ti koji su nam nametnuli kolonijalne zakone zbog kojih patimo i da oni moraju nešto poduzeti po tom pitanju”.