U fokusu

spremimo rat u muzej

U Zagrebu se otvara muzej koji pomaže izbjeglicama

U Zagrebu se otvara muzej koji pomaže izbjeglicama

Image of War

“Spremimo rat u muzej” poruka je s kojom je danas, 4. lipnja 2018., lansirana crowdfunding kampanja novog zagrebačkog muzeja ratne fotografije Image of War koji će svoja vrata uz pomoć podupiratelja ovog srpnja otvoriti na adresi Hebrangova 4 u Zagrebu. Uz pacifistički poziv, muzej Image of War od sličnih projekata razlikuje se svojom misijom: dio prihoda bit će namijenjen izbjeglicama i žrtvama rata danas, u čemu će surađivati s incijativom Are You Syrious. Otvaranje muzeja možete do 18. lipnja podržati na http://igg.me/at/imageofwar i u zamjenu za potporu dobiti znatno povoljnije ulaznice, knjigu ratne fotografije, pa čak i mjesto na zidu samog muzeja!

“Važno nam je da ovaj muzej aktivno sudjeluje u promjeni današnje percepcije rata. Smetala nas je ta lakoća i indiferentnost s kojom se u javnosti i medijima govori o ratu, kao da je riječ o nečem posve banalnom, a ne jednoj od najvećih tragedija koje pojedinac i društvo mogu iskusiti. Smatramo da je za razumijevanje destruktivnosti rata potrebno sagledati ga iz što više različitih perspekitva i u konačnici se nadamo kroz umjetnost potaknuti dijalog i educirati zajednicu o važnosti održavanja mira za društvo u cjelini.“, objasnio je Danilo Gregović, pokretač projekta.

Ovakva antiratni istup jednog ratnog muzeja nije nešto što čemu se često svjedoči. S obzirom na rast učestalosti ratnih sukoba globalno, napetost i rast ekstremizma u Europi, prijetnje terorizmom i moralnu paniku koju to donosi, ratovi ostaju aktualna tema današnjice, čak i kada se ne događaju pred našim kućnim pragovima.

“Kao građani Zagreba, bivše izbjeglice i ljude koji pomažu izbjeglicama, snažno podržavamo inicijativu za otvaranje Muzeja ratne fotografije u našem gradu, kao i ideju spremanja ratova u muzej, kamo i pripada. Jako nam je drago na podršci koju nam ukazuju, ne samo u ovoj prilici, prijatelji iz ove inicijative. Sva sredstva doći će direktno do ljudi koji su stradali u nedavnim ratovima i koje rat prati čak i onda kada napuste svoje zemlje.” izjavila je Asja Korbar, voditeljica razvoja organizacije Are You Syrious.

Crowdfunding kampanja nije uobičajen način pokretanja muzeja, ali su se na njega odlučili upravo zato što takav način financiranja podrazumijeva oslanjanje na zajednicu mnogo podupiratelja i po tome se razlikuje od drugih ponuđenih načina financiranja. “Bilo nam je iznimno bitno da projekt ostane neovisan od bilo kakvih političkih i ideoloških opcija.”, zaključuje Danilo Gregović.