U fokusu

Danas se očekuje teška bitka

Argentina pred povijesnim glasovanjem o legalizaciji pobačaja

Argentina pred povijesnim glasovanjem o legalizaciji pobačaja

CampAbortoLegal Facebook

U predstavničkom domu kongresa u Argentini danas se odvija povijesno glasovanje o legalizaciji pobačaja. Kao i u većini zemalja Latinske Amerike pobačaj je u Argentini ilegalan, osim u slučaju silovanja i riziku po život žene. 

Debata o pobačaju podijelila je Argentinsko društvo, s obzirom na to da je i dalje pod jakim utjecajem crkve. Od 257 zastupnika/ica, očekuje se da će za legalizaciju glasovati 109, protiv 117 te da će biti 29 neodlučnih. Novim zakonom pobačaj bi se dopustio u prvih 14 tjedana trudnoće, a u slučajevima da se procjeni da fetus ne može živjeti izvan ženinog tijela i kasnije.

“Ovo komplicira stvari… no ako je pobačaj legaliziran u Italiji gdje je značajan utjecaj crkve, ne vidim zašto bi ga bilo kompliciranije legalizirati u Argentini. Crkva više nema monopol te se religiozna dinamika s vremenom mijenja”, kazao je sociolog Sol Prieto, sa sveučilišta u Buenos Airesu. 

Iako se radi o ‘tradicionalnoj’ zemlji rasprava o legalizaciji pobačaja ima sve veću podršku te se sve više ženskih organizacija bori za pravo na legalan pobačaj. Prema službenim podacima Ministarstva zdravlja više od 17 posto od 245 smrtnih slučajeva trudnih djevojaka i žena u 2016. godini dogodilo se zbog pobačaja. S druge strane, nevladin sektor tvrdi da se oko 500,000 abortusa radi tijekom godine u neprimjerenim uvjetima te u uvjetima opasnim po život žena i djevojaka. 

“Ne propitkujemo osobna ili religiozna stajališta zastupnika/ica, već raspravljamo o tome hoće li se i dalje nastaviti opasni pobačaji ili će država garantirati legalan pobačaj te smanjiti broj smrtnih slučajeva”, kazala je aktivistkinja, odvjetnica i zastupnica Myriam Bregman.

S druge strane, potpredsjednica Argentine Gabriela Michetti, gorljivo se bori protiv zakona: “Biti za život mnogo je više progresivno i dostojanstveno. Ako žene ne žele biti majke, iz bilo kojeg razloga, mogu dati djecu na posvajanje.”

Ako se prijedlog izglasa u predstavničkom domu, očekuje ga teška bitka za prolazak u domu senatora.