U fokusu

Nezaslužena titula reformatora Katoličke Crkve

‘Ne odbacujte gej djecu, odvedite ih psihijatru’

‘Ne odbacujte gej djecu, odvedite ih psihijatru’

Papa Franjo izjavio je da obitelji ne bi trebale izbjegavati svoju homoseksualnu djecu, nego bi im trebale osigurati psihijatrijsku pomoć. Čelnik Katoličke crkve te je komentare iznio vraćajući se iz posjeta Irskoj, gdje su prava LGBT+ osoba već dugo ključna pitanje podjele.

Premijer Leo Varadkar tijekom posjeta je pozvao na prihvaćanje LGBT+ obitelji, nakon što je odjeknula vijest da jena Svjetskom susretu obitelji, kojem je prisustvovao papa, zabranjeno sudjelovanje katoličkih LGBT+ grupa i cenzurirano prikazivanje istospolnih roditelja u tiskanim materijalima.

Novinari_ke su papu prilikom povratka u Rim pitali_e što bi rekao ocu gej djeteta.

“Rekao bih mu, prije svega, da se moli, zatim, da ne osuđuje, te da razgovara, da pokuša razumjeti, stvoriti prostor za sina ili kćer”, izjavio je, kako navodi talijanski list La Stampa.

“Zatim, to ovisi o dobi; očituje li se to u dječjoj dobi, postoji mnogo toga što se može postići psihijatrijom. Druga stvar ako se manifestira u dvadesetim godinama. Ali ne bih nikada rekao da je tišina lijek”.

“Zanemariti sina ili kćer s homoseksualnim tendencijama [pokazuje] manjkavost u očinstvu ili majčinstvu”.

“Ja sam vaš otac, ja sam vaša majka, razgovarajmo, neću vas izbaciti iz obitelji”.

Papa Franjo stekao je ugled modernizatora, ali kritičari tvrde da ipak nije uspio prijeći s riječi na djela s obzirom na loš odnos Katoličke Crkve prema LGBT+ pravima na globalnoj razini.

U svom govoru pred Papom, irski je premijer Leo Varadkar naglasio da Irska više nije naklonjena Katoličkoj Crkvi.

“Irska 21. stoljeća je danas vrlo različito mjesto nego u prošlosti. Irska je sve raznovrsnija”, rekao je.

“Svaki_a šesti_a stanovnik_ca Irske nije rođen_a ovdje, a sve je više pripadnika_ca drugih religija i onih koji su zadovoljni nepripadanjem organiziranoj religiji.”

“U parlamentu i putem referenduma glasali_e smo za modernizaciju naših zakona, shvaćajući da ne opstaju svi brakovi, da žene donose vlastite odluke, i da obitelji dolaze u mnogim oblicima, uključujući one čija su glava baka ili djed, samohrani ili rastavljeni roditelj.”

“Sveti Oče, mislim da je došlo vrijeme da izgradimo novi odnos crkve i države u Irskoj – novi savez za 21. stoljeće. Nadam se da vaš posjet označava otvaranje novo poglavlja u odnosima Irske i Katoličke Crkve. Nadgradnjom temelja naše isprepletene povijesti, i učenjem iz zajedničkih grešaka, u novom se poglavlju religija više neće nalazi u središtu našeg društva, ali u njemu će i dalje imati važno mjesto”.