Vijesti

13.09.2018. 06:20:00 - Libela

Rumunjska verzija U ime obitelji

Rumunjska korak bliže zabrani istospolnih brakova

Rumunjski je senat ovog tjedna velikom većinom podržao građansku inicijativu koja želi promijeniti definiciju obitelji u Ustavu nacionalnim referendumom, što bi moglo onemogućiti legalizaciju istospolnih zajednica u budućnosti (zvuči poznato?).

Građanska inicijativa Koalicija za obitelj (opet, zvuči li vam poznato?) prikupila je 2016. godine tri milijuna potpisa, tražeći raspisivanje referenduma za izmjenu definicije obitelji kao zajednice između isključivo muškarca i žene, umjesto dosadašnjih rodno neutralnih supružnika.

Referendum bi se mogao održati već oko 7. listopada, navodi vladajuća stranka. Očekuje se kako će Vlada odrediti datum za glasovanje tijekom narednih dana.

Donji dom parlamenta glasovao je za podršku referendumu prošle godine. LGBT skupine na lokalnoj i međunarodnoj razini osudile su taj potez, kao i deseci članova/ica Europskog parlamenta koji se boje erozije demokratskih prava u Rumunjskoj.

Istospolni brak legalan je ili će uskoro postati legalan u polovici od 28 zemalja Europske unije, dok neke zemlje prepoznaju istospolna partnerstva, kao što je slučaj u Hrvatskoj.

Rumunjsku inicijativu, koja okuplja 30-ak civilnih organizacija, podupire glavna pravoslavna crkva i manjinske rimokatoličke i grkokatoličke denominacije u društveno konzervativnoj državi od 20 milijuna stanovnika.

Prema rumunjskom zakonu, Ustav se može promijeniti nakon prijedloga predsjednika, Vlade, četvrtine svih zastupnika/ica ili najmanje 500 tisuća građana/ki. Parlament mora odobriti takav zahtjev, koji onda mora biti izglasan na nacionalnom referendumu kako bi stupio na snagu.

Rumunjski civilni pravilnik o odnosima između građana/ki već zabranjuje istospolna civilna partnerstva.

U lipnju je Europski sud pravde presudio da države članice Europske unije koje nisu legalizirale istospolne brakove moraju ponuditi istospolnim supružnicima prava stanovanja jednaka onima za heteroseksualne parove.

Tagovi: istospolne zajednice, istospolni brakovi, koalicija za obitelj, referendum, rumunjska, u ime obitelji

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM