U fokusu

skinimo stigmu s medicinski potpomognute oplodnje

Sretan rođendan!

Sretan rođendan!

Rode

U tijeku je treći Europski tjedan (ne)plodnosti koji se obilježava od 5. do 11. studenoga 2018. diljem Europe. Jedan od ovogodišnjih glavnih fokusa je slavljenički, uz hashtag#HappyBirthday Louise Brown, prva beba rođena iz postupka izvantjelesne oplodnje, ove godine slavi 40. rođendan, a Robert Veriga, prvo dijete rođeno iz takvog postupka u Zagrebu, je prije samo dva tjedna proslavio svoj 35. rođendan.

Svatko od nas često izgovara “Sretan rođendan!”, no za osobe koje žele dijete i imaju problema sa začećem te riječi imaju dublje značenje. Pacijentske udruge iz cijele Europe tijekom ovog tjedna udruženim snagama nastoje istaknuti važnost rođendana za obitelji koje su pobijedile neplodnost, dijeliti ohrabrujuće priče s onima koji još čekaju da ostvare roditeljstvo, kao i onima koji su na kraju, ne svojim izborom, ostali bez djece.

Zato je Fertility Europe, organizacija koja okuplja 24 pacijentske udruge za neplodnost iz preko 20 zemalja, pokrenula Poziv na akciju, kojim zajednički tražimo od političara diljem Europe da onda priznaju i osiguraju:

–       Priznavanje prava svake osobe na pokušaj ostvarivanja roditeljstva kao univerzalno ljudsko pravo u Europi.

–       Osiguravanje jednakog, pravednog i sigurnog pristupa postupcima liječenja neplodnosti.

–       Omogućavanje svih postupaka liječenja neplodnosti na teret javnog zdravstva.

–       Uključivanje javnog sektora u bolju informiranost javnosti o plodnosti i neplodnosti

–       Provođenje kampanja s ciljem destigmatizacije neplodnosti

Udruga Roda /insert link/ se kao članica Fertility Europe priključila ovogodišnjem Europskom tjednu (ne)plodnosti:

–       Pripremom i crowdfunding kampanjom za prvu slikovnicu u Hrvatskoj i regiji o djeci i za djecu rođenu iz postupka medicinski potpomognute oplodnje.

–       Plakatima “Sretan rođendan” u autobusima u Dubrovniku, Osijeku, Splitu, Zadru i Zagrebu, te u Zračnoj luci Zagreb.

–       Europskom kampanjom na Facebook stranici Roda Neplodnost

–       Otvorenim pismom ministru zdravlja Milanu Kujundžiću

Neplodnost pogađa svaki šesti par u Hrvatskoj. Samo u Europskoj uniji je preko 25 milijuna osoba suočeno s neplodnošću. I unatoč tome što je više od 8 milijuna djece u svijetu rođeno iz postupaka izvantjelesne oplodnje, pacijenti u Europi prečesto su stigmatizirani i bore se s nedostatkom  informacija i preprekama u pristupu postupcima medicinski potpomognute oplodnje na teret javnog zdravstva.

U skladu s ciljevima kampanje, zahtijevamo transparentnost od Ministarstva zdravstva, te objavu pojedinačnih izvješća svih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj u kojima se provode postupci o medicinski potpomognutoj oplodnji. Udruga Roda je u više navrata od Ministarstva zdravstva zatražila rezultate uspješnosti zdravstvenih ustanova. Unatoč zakonskoj obavezi sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama i Zakonu o medicinski pomognutoj oplodnju, ta su nam izvješća i dalje nedostupna