Vijesti

 • Umrla Ruth Bader Ginsburg: cjeloživotna borkinja za ženska prava i pravdu

  Umrla Ruth Bader Ginsburg: cjeloživotna borkinja za ženska prava i pravdu

  Sutkinja američkog Vrhovnog suda i borkinja za ženska prava Ruth Bader Ginsburg preminula je u petak u 87. godini u svom domu u Washingtonu od raka gušterače. Četiri puta je imala rak, tri puta ga je pobijedila. Ruth Bader Ginsburg cijeli se svoj život posvetila je borbi za pravdu, a (...)

 • Sutra je 19. Zagreb Pride: Ustav za sve obitelji!

  Sutra je 19. Zagreb Pride: Ustav za sve obitelji!

  Prenosimo najavu Zagreb Pridea: Sutra, u subotu 19. rujna 2020. mi, lezbijke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne, queer osobe, dugine obitelji i zajednica okupit ćemo se u Devetnaestu Povorku ponosa Zagreb Pridea kako bismo zahtijevale potpunu ustavnu jednakopravnost .

 • Vandali silom skinuli zastavu duginih boja u centru Zagreba

  Vandali silom skinuli zastavu duginih boja u centru Zagreba

  Zastavu duginih boja , simbol LGBTIQ pokreta i povorki ponosa, noćas 17. rujna 2020. su iz mržnje prema lezbijkama, gejevima, biseksualnim, trans, interspolnim i queer osobama nepoznati homofobi silom skinuli sa stijega na Trgu kralja Tomislava , gdje je bila izvješena uoči subotnje Povorke (...)

 • Nikoga nije briga što stalno ostajemo kratkih rukava, ali je problem ako nam je suknja kratka

  Nikoga nije briga što stalno ostajemo kratkih rukava, ali je problem ako nam je suknja kratka

  Žene su u Hrvatskoj u prosjeku 13 posto manje plaćene od muškaraca - što znači da žene za svoj rad dobivamo manje para. Žene u Hrvatskoj imaju 21 posto nižu prosječnu mirovinu od svojih vršnjaka (PRS, 2020), a osim toga, nerijetko su žrtve rodno uvjetovanog nasilja i rodne diskriminacije.

 • Touch Me festival ove jeseni ponovno istražuje veze umjetnosti i znanosti!

  Touch Me festival ove jeseni ponovno istražuje veze umjetnosti i znanosti!

  Križanje kokoši, rađanje dupina, čovjek koji postaje koza! U jeku krize i zabranjenih dodira, Touch Me festival od 17. rujna do 3. listopada u industrijskoj HALI V Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu kroz izložbe, performanse, diskurzivni program, razgovore s umjetnicima, (...)

 • Onkraj romantizirane institucije - Brak kao pravno-politički ugovor u Zagorkinu romanu Jadranka

  Onkraj romantizirane institucije - Brak kao pravno-politički ugovor u Zagorkinu romanu Jadranka

  U Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, Dolac 8 u utorak, 15. rujna 2020. u 19 sati, počinje ciklus predavanja izlaganjem Vesne Barilar pod naslovom "Onkraj romantizirane institucije - Brak kao pravno-politički ugovor u Zagorkinu romanu Jadranka".

 • Demanti na članak "Možemo se nadati snažnom glasu žena u Saboru, ali i napadima s desnice"

  Demanti na članak "Možemo se nadati snažnom glasu žena u Saboru, ali i napadima s desnice"

  SDP-ova saborska zastupnica Romana Nikolić, ujedno i članica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, poslala nam je demanti posredstvom Zajedničkog odvjetničkog ureda Perica Medaković, Nera Panjkret, Bojan Doneski i Antonio Mihoci u kojem se navodi da je u članku " Možemo se nadati (...)

 • Ovoga puta s njezinim imenom

  Ovoga puta s njezinim imenom

  Iako je u međuvremenu poznato tko stoji iza pseudonima George Eliot , bilo je potrebno više od sto pedeset godina od prvog izdanja Middelmarch Mary Ann Evans (George Eliot) da bude objavljen pod njezinim pravim imenom, kao i djela Amantine Aurore Dupin (George Sand), Mary (...)

 • Udruga Roda provodi anketu o iskustvima u trudnoći, porodu i babinju

  Udruga Roda provodi anketu o iskustvima u trudnoći, porodu i babinju

  Više od 5000 žena dosad je ispunilo anketu udruge Roda o iskustvima u trudnoći, porodu i babinju. Internetska anketa bit će dostupna na portalu udruge Roda do 16. kolovoza 2020., a žene koje su rodile u 2018. ili 2019. godini mogu je ispuniti koristeći bilo koji mobilni uređaj.

 • Hrabre su žene putem Twittera podijelile svoje priče o uznemiravanju

  Hrabre su žene putem Twittera podijelile svoje priče o uznemiravanju

  Kotač se zakotrljao kada je riječka aktivistica i novinarka Marinella Matejčić iz Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter na Twitteru reagirala na neugodno iskustvo uznemiravanja prijateljice Marije Trcol i pozvala druge žene da podijele svoja iskustva okupljena pod (...)

1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM