Vijesti

 • U svijetu 22 milijuna žena ostaje bez posla

  Broj nezaposlenih žena bi se ove godine mogao podići za 22 milijuna, prema Međunarodnoj organizaciji radnika (ILO), piše BBC. Globalna financijska kriza najviše je pogodila financijski sektor, kojim dominiraju muškarci, no sad su se i žene našle na udaru, kako se kriza širi i u druge sektore.

 • 42 posto žena smatra da i muškarci i žene trebaju učiti o ravnopravnosti spolova

  42 posto žena smatra da i muškarci i žene trebaju učiti o ravnopravnosti spolova

  Gotovo 40 posto žena smatra da su u neravnopravnom položaju u odnosu na muškarce, pokazalo je istraživanje Odbora žena "Žene i ravnopravnost spolova u javnoj upravi" Sindnikata državnih i lokalnih službenika i namještenika i Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta, koje je predstavljeno danas u povodu Međunarodnog dana žena.

 • Liste bez žena su talibanske

  Činjenica da hrvatskom političkom scenom dominira muški dio populacije ne može osporiti očito - marginalizaciju žena u političkom životu, istaknula je dopredsjednica aktiva žena ARS-a Emanuela Martinčević Šopić na press konferenciji na kojoj su ARS-ovci uputili apel da se ženama da ne samo veća nego glavna uloga u hrvatskoj politici.

 • Iz rada ženskih stranačkih organizacija u Zadarskoj županiji

  Iz rada ženskih stranačkih organizacija u Zadarskoj županiji

  Zadarski list donosi aktivnosti ženskih stranačkih organizacija iz Zadarske županije povodom Dana žena. Žene HSS-a nisu organizirale skup u Zadru, jer će sudjelovati na programskoj skupštini u Karlovcu, a obilježit će ga Forum žena Socijaldemokratske partije i Inicijativa žena HNS-a.

 • "Žene u Hrvatskoj ne poznaju dovoljno svoja prava"

  "Žene u Hrvatskoj ne poznaju dovoljno svoja prava"

  Koordinacija žena Hrvatske udruge sindikata (HUS) s današnje je konferencije za novinare, u povodu Međunarodnog dana žena, poručila kako žene u Hrvatskoj ne poznaju dovoljno svoja prava. U posebno su lošem položaju žene u trgovini, jer ih se maksimalno iskorištava, a minimalno plaća ustvrdila je predsjednica Sindikata radnika Name Dragica Petrinjak dodajući kako većina njih, ne poznajući svoja prava, trpi 'torturu' poslodavca kako bi sačuvala radno mjesto.

 • Šest godina kazne koja to nije

  Šest godina kazne koja to nije

  Jedna od najčešćih zaštitnih mjera koju suci izriču nasilnicima prema Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji je psihosocijalni tretman. Mjera je u cijeloj Hrvatskoj podigla prašinu među sucima i psihijatrima, ali i udrugama koje skrbe o žrtvama nasilja, i to zbog toga što od 2003. postoji samo na papiru, a u praksi se uopće ne provodi.

 • Žene u politici na području Koprivničko-križevačke županije

  Okrugli stol "Žene u politici na području Koprivničko-križevačke županije" u Koprivnici je organiziralo županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova kako bi se javno upozorilo na veliku podzastupljenost žena u politici, razgovaralo o problemima s kojima se susreću žene koje se aktivno bave politikom te raspravile mjere koje se moraju poduzeti kako bi se veći broj žena našao na predstojećim stranačkim listama na sljedećim lokalnim izborima u svibnju 2009. 

 • Jasenka Okroša Herceg za županicu Zagrebačke županije

  Jasenka Okroša Herceg za županicu Zagrebačke županije

  Odlukom Županijskoga vijeća HČSP-a za županicu je kandidirana Jasenka Okroša Herceg mlada dvadesetosmogodišnja ekonomistica iz Ivanić Grada. Za dožupane su kandidirani Mate Bekavac dipl. oec. iz Velike Gorice i Branko Jukić dipl. ing. iz Zaprešića.

 • Ravnopravno društvo je zdravo društvo

  Povodom Međunarodnog dana žena na HTV-u je krenulo emitiranje spotova "Ravnopravno društvo je zdravo društvo". Spotove su osmislile CESI u suradnji s producentskom kućom Hulahop. Spotovima se želi ukazati na neravnopravan položaj žena u Hrvatskoj u području rada, obrazovanja, zapošljavanja, sudjelovanja na visokim pozicijama odlučivanja i podjeli kućanskih obaveza.

 • Dan žena

  Ako se pitate što se sve događa uoči i/ili povodom Dana žena slijedi kratki Libelin pregled:

  U Rijeci se od 5. do 7.3. održava filmski festival "Ženski film".
  U Varaždinu 6. 3. Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždinske županije organizira okrugli stol na temu sudjelovanja žena na izborima. Okrugli stol će se održati u Županijskoj palači u 11 sati (Franjevački trg 7).

Stup srama

Iz drugih medija

AEM