Vijesti

 • RoZa brošura

  RoZa brošura

  Zakon o ravnopravnosti spolova kaže da su jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave dužne u svim fazama planiranja, donošenja i provedbe neke odluke ili akcije ocjenjivati i vrednovati učinke te odluke ili akcije na položaj žena, odnosno muškaraca, radi postizanja stvarne ravnopravnosti žena i muškaraca. Međutim, općenito prevladava značajno nerazumijevanje što to zapravo znači i na koji način kreirati rodno osjetljive politike. Iz tog razloga CESI su izdale publikaciju "Rodna ravnopravnost u lokalnim zajednicama".

 • Što žene unose u politiku?

  Što žene unose u politiku?

  U Čakovcu je održan okrugli stol na temu "Što žene unose u politiku", a čija je svrha bila potaknuti javnu raspravu o primjeni Zakona o ravnopravnosti spolova u dijelu koji se odnosi na političke stranke, odnosno na uključivanje žena na stranačke liste na predstojećim izborima predstavničkih tijela lokalne i regionalne samouprave.

 • Žene s invaliditetom trpe fizičko i psihičko nasilje

  Žene s invaliditetom trpe fizičko i psihičko nasilje

  Prvi SOS telefon za osobe s invaliditetom u Istarskoj županiji, jedini takve vrste u zemlji, koji je počeo raditi 1. siječnja ove godine, otkriva među ostalim, da su invalidi Istre, osobito žene, žrtve nasilja u obitelji, ali i cijelom društvu. Od četrdeset i pet poziva na besplatni SOS telefon 0800-84-84, koji dežura svake subote od 15 do 17 sati, nekoliko ih je bilo zlostavljanih žena.

 • DA za paritet slikom i riječi

  DA za paritet slikom i riječi

  Potaknut lošim rezultatima, obzirom na spolnu/rodnu strukturu u predstavničkim i izvršnim tijelima vlasti, Centar za ženske studije osmislio je projekt DA za paritet slikom i riječi. Cilj je projekta u političkoj i medijskoj javnosti proširiti spoznaje o potrebi i razlozima primjene načela ravnomjerne zastupljenosti žena i muškaraca na mjestima javnog odlučivanja.

 • Centar za ženske studije dobio Zagorkin stan na upravljanje

  Centar za ženske studije dobio Zagorkin stan na upravljanje

  Centar za ženske studije je 2. ožujka prigodnom šetnjom Zagrebom Zagorkinim tragom obilježio Zagorkin rođendan. Šetnju je već tradicionalno vodila Slavica Jakobović Fribec, a Zagorka je, u interpretaciji Dubravke Vidović, dočekala 30 građanki i građana u stanu na Dolcu 8, koji će postati ženski arhiv.

 • Je li moguće da je to ljubav

  Je li moguće da je to ljubav

  Istraživanje koje je 2006. godine proveo Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje - CESI, pokazalo je da su dvije trećine mladih osoba bile u vezi s osobom koja se prema njima ponašala nasilno. Pritom su ti nasilnici najčešće nastojali kontrolirati i dominirati drugom osobom, dok je manje bilo prisutno spolno nasilje i tjelesna agresija.

 • Iz rada ženskih stranačkih organizacija

  Iz rada ženskih stranačkih organizacija

  Izvršni odbor Ženske inicijative HNS-a Splitsko-dalmatinske županije organizirao je seminar pod nazivom "Liderice u lokalnim zajednicama". Jednodnevni seminar okupio je 40-ak članica i dužnosnica dalmatinskog HNS-a, te se raspravljalo se o nadolazećim lokalnim izborima, kao i ulozi žena na tim izborima.

 • EU protiv nejednakosti u plaćama

  EU protiv nejednakosti u plaćama

  Europska komisija uoči Dana žena pokreće kampanju za ukidanje razlike u plaćama između muškaraca i žena. Cilj kampanje je ukazati na problem nejednakih plaća te na načine kako riješiti taj problem.

 • Šivaćim strojevima do radnog mjesta

  Šivaćim strojevima do radnog mjesta

  Dok mnogi diljem Hrvatske i Europe zbog gospodarske krize ostaju bez posla, Japanci u Drnišu, preko Udruge "Žena", otvaraju nova radna mjesta. Naime, japanska je vlada u okviru Programa pomoći za temeljne potrebe u Hrvatskoj odobrila novac za Projekt pomoći za stručno obrazovanje žena u Drnišu.

 • Nakon lokalnih izbora promijenit će se način upravljanja u nekim sredinama

  Dr. sc. Marijana Grbeša, stručnjakinja za politički marketing s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, čije je najuže područje interesa personalizacija politike, za nekoliko će dana govoriti na seminaru za lokalne izbore 2009., koji organizira Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM