Vijesti

 • Preimenovanje Trga Republike Hrvatske u Trg Madine Hussiny

  Preimenovanje Trga Republike Hrvatske u Trg Madine Hussiny

  21. studenog, a povodom prve obljetnice smrti Madine Hussiny, Trg Republike Hrvatske preimenovan je u Trg Madine Hussiny. Postavljanjem ulične ploče s imenom Madine Hussiny, djevojčice iz Afganistana koja je svoj život tragično završila kao žrtva policijskog progona u Hrvatskoj, čuvamo (...)

 • Dunavski kompas, platforma za migrante_kinje

  Dunavski kompas, platforma za migrante_kinje

  U Zagrebu je danas predstavljena platforma Dunavski kompas izrađena kako bi migrantima_kinjama olakšala ekonomsku i društvenu integraciju u društvo u koje su pristigli_e. Dunavski kompas pokriva sva važna životna područja: boravak, (...)

 • Umorna sam - godišnjica smrti Madine Hosseini

  Umorna sam - godišnjica smrti Madine Hosseini

  Današnje jutro razlikovalo se od uobičajnog za sve posjetitelje/ice druge najveće knjižnice u Hrvatskoj. Naime, studentska inicijativa Studenti za izbjeglice je u ranojutarnjim satima izvela aktivističku intervenciju u prostoru Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a u spomen Madine (...)

 • Europski parlament traži izuzeće od poreza za tampone i uloške

  Europski parlament traži izuzeće od poreza za tampone i uloške

  Danas su Odbor za ravnopravnost spolova i Odbor za ekonomska pitanja Europskog parlamenta usvojili Izvješće o ravnopravnosti spolova i poreznoj politici EU. Usvojena je preporuka hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan o ukidanju poreza na osnovne sanitarne potrepštine poput tampona i (...)

 • Uključite djecu izbjeglice bez pratnje u škole!

  Uključite djecu izbjeglice bez pratnje u škole!

  GOOD inicijativa i inicijativa Dobrodošli uputile su zahtjev za uključenjem djece tražitelja azila i djece izbjeglica bez pratnje u odgojno-obrazovni sustav u što kraćem roku. Zahtjev je upućen povodom Međunarodnog dana djeteta i Tjedna globalnog obrazovanja, u sklopu Preporuka za (...)

 • Noćna akcija na vratima ljekarne koja je odbila izdati kontracepcijske pilule

  Noćna akcija na vratima ljekarne koja je odbila izdati kontracepcijske pilule

  Na vratima zagrebačke ljekarne čija je zaposlenica nedavno odbila pacijentici izdati kontracepcijske pilule pod izgovorom prigovora savjesti, nepoznati/e počinitelji/ce ostavile su crvene otiske dlana. Prije nekoliko dana, redakcija Faktografa zaprimila je i objavila priču djevojke koja (...)

 • Godišnjicu Europskog stupa socijalnih prava obilježavamo demontažom socijalne države

  Godišnjicu Europskog stupa socijalnih prava obilježavamo demontažom socijalne države

  Prije godinu dana, 17.11.2017. g., na Socijalnom sastanku na vrhu u Göteborgu, države članice usvojile su Europski stup socijalnih prava kojim su sebe, kao i institucije Europske unije, obvezale na zakonodavne izmjene i provedbu ekonomskih i socijalnih politika koje će podići razinu (...)

 • MUP izbacuje CMS iz prihvatilišta za tražitelje_ice azila!

  MUP izbacuje CMS iz prihvatilišta za tražitelje_ice azila!

  Ministarstvo unutarnjih poslova je Centru za mirovne studije (CMS) onemogućilo ulazak u prihvatilišta za tražitelje azila, odbivši produžiti sporazum o suradnji organizaciji koja pruža podršku izbjeglicama već 15 godina , upozorili su predstavnici_e Centra za mirovne studije i Kuće ljudskih (...)

 • Prekinimo šutnju: Aktivisti čitali svjedočanstva žena kao znak solidarnosti i podrške

  Prekinimo šutnju: Aktivisti čitali svjedočanstva žena kao znak solidarnosti i podrške

  U petak, 9. studenog u 17:00 sati na Cvjetnom trgu (Trg Petra Preradovića) u Zagrebu, u organizaciji udruge Roditelji u akciji - Roda, održana je akcija "Prekinimo šutnju!"- čitanje ponižavajućih i traumatičnih svjedočanstava žena o nasilnim praksama u zdravstvenim ustanovama.

 • Sretan rođendan!

  Sretan rođendan!

  U tijeku je treći Europski tjedan (ne)plodnosti koji se obilježava od 5. do 11. studenoga 2018. diljem Europe. Jedan od ovogodišnjih glavnih fokusa je slavljenički, uz hashtag #HappyBirthday Louise Brown, prva beba rođena iz postupka izvantjelesne oplodnje, ove godine slavi 40. rođendan, (...)

<< < 3 4 5 6 7 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM