Vijesti

 • Ovoga puta s njezinim imenom

  Ovoga puta s njezinim imenom

  Iako je u međuvremenu poznato tko stoji iza pseudonima George Eliot , bilo je potrebno više od sto pedeset godina od prvog izdanja Middelmarch Mary Ann Evans (George Eliot) da bude objavljen pod njezinim pravim imenom, kao i djela Amantine Aurore Dupin (George Sand), Mary (...)

 • Udruga Roda provodi anketu o iskustvima u trudnoći, porodu i babinju

  Udruga Roda provodi anketu o iskustvima u trudnoći, porodu i babinju

  Više od 5000 žena dosad je ispunilo anketu udruge Roda o iskustvima u trudnoći, porodu i babinju. Internetska anketa bit će dostupna na portalu udruge Roda do 16. kolovoza 2020., a žene koje su rodile u 2018. ili 2019. godini mogu je ispuniti koristeći bilo koji mobilni uređaj.

 • Hrabre su žene putem Twittera podijelile svoje priče o uznemiravanju

  Hrabre su žene putem Twittera podijelile svoje priče o uznemiravanju

  Kotač se zakotrljao kada je riječka aktivistica i novinarka Marinella Matejčić iz Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter na Twitteru reagirala na neugodno iskustvo uznemiravanja prijateljice Marije Trcol i pozvala druge žene da podijele svoja iskustva okupljena pod (...)

 • Homofobni i transfobni nasilni izgred u autobusu Rijeka-Zagreb

  Homofobni i transfobni nasilni izgred u autobusu Rijeka-Zagreb

  Danas, 10. srpnja 2020. u autobusu iz Rijeke za Zagreb jedna je osoba zbog svog ne-normativnog rodnog izražavanja bila izložena kontinuiranom i dugotrajnom vulgarnom vrijeđanju i ponižavanju . Zagreb Pride prikupio je detaljan iskaz hrabre, odgovorne i samosvjesne svjedokinje koja je (...)

 • Dosta je igranja ljudskim životima i policijske brutalnosti

  Dosta je igranja ljudskim životima i policijske brutalnosti

  U znak podrške pobuni protiv režima Aleksandra Vučića u Srbiji predstavnice hrvatskih organizacija Centar za mirovne studije – CMS , CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Dugine obitelji, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Gong, House of (...)

 • Broj saborskih zastupnica i dalje ispod zakonske kvote

  Broj saborskih zastupnica i dalje ispod zakonske kvote

  U novom sazivu hrvatskog Sabora, u sabornici ćemo imati priliku vidjeti tek 33 zastupnice. Od 33 žene koje će se naći u desetom sazivu Sabora, s liste HDZ-a ušlo je njih osam, iz Restart koalicije 15, tri iz Domovinskog pokreta, dvije iz koalicije okupljene oko Stranke s imenom i prezimenom, (...)

 • Prvi biciklistički prosvjed Pride Ride 2020: Pokažimo političarima da smo još uvijek ovdje!

  Prvi biciklistički prosvjed Pride Ride 2020: Pokažimo političarima da smo još uvijek ovdje!

  Prvi zagrebački Pride Ride , prosvjedna vožnja na biciklima, održat će se u subotu 4. srpnja s planiranim okupljanjem od 17 sati pred Mimarom. Prosvjedna vožnja kretat će se rutom šireg centra grada, i to ovom rutom: Mimara - Savska - Vukovarska - Miramarska - Vodnikova - Savska – (...)

 • Platforma za reproduktivnu pravdu: Zahtijevamo besplatan pobačaj i kontracepciju te ukidanja priziva savjesti

  Platforma za reproduktivnu pravdu: Zahtijevamo besplatan pobačaj i kontracepciju te ukidanja priziva savjesti

  Potaknute načinom na koji je tema reproduktivnih prava, a posebno prava na izbor, obrađivana i prikazivana u predizbornoj kampanji, prije svega kroz manje ili više otvoreno pozivanje na zabranu pobačaja "upakirano" u frazu o zaštiti života od začeća, a onda i nešto ublaženijom retorikom kroz (...)

 • HOD PIJUNA - artivistička intervencija u Rijeci

  HOD PIJUNA - artivistička intervencija u Rijeci

  Skupina umjetnika, umjetnica i građana i građanki danas je u Rijeci, odjevena u pijune, umjetničkim performansom pokušala javnosti poslati poruku da zagovara slobodan život, ranjive pripadnike društva i ljudska i ženska prava i autonomiju ženskog tijela.

 • Pravo je pitanje #zaštošutimo

  Pravo je pitanje #zaštošutimo

  U jeku smo predizborne kampanje i s političkih govornica već neko vrijeme dolaze obećanja o napretku, ali i zabrinjavajuće poruke koje zadiru u vladavinu prava žene na izbor . Tema pobačaja se među političarima uvijek svodi na svjetonazorske razlike, ali činjenica je da bi prekid (...)

<< < 3 4 5 6 7 > >>

Iz drugih medija

AEM