U fokusu

'protiv bahatih nasilnika na vlasti'

15,000 prosvjednika/ca na ulicama Beograda zahtijevalo pravo na svoj grad

15,000 prosvjednika/ca na ulicama Beograda zahtijevalo pravo na svoj grad

Aleksa Jovanović/Facebook

Na jučerašnjem prosvjedu ‘ČIJI GRAD? – Protest protiv bahatih nasilnika na vlasti’ ispred Skupštine grada Beograda okupilo se 15,000 prosvjednika i prosvjednica koji su glasno tražili/e ostavke, pozivali/e na odgovornost te zahtijevali/e pravo na svoj grad.

Prosvjed je organizirala inicijativa Ne davimo Beograd, koja se bori protiv projekta ‘Beograd na vodi’, a direktan povod za prosvjed bila je činjenica da je prošlo mjesec dana od ilegalnog rušenja objekata u beogradskoj četvrti Savamala, za koje nitko nije odgovarao.

Okupljeni su prosvjednici/e poručili/e kako građani i građanke neće šutjeti, a aktivistkinja Zoe Gudović upozorila je sugrađane i sugrađanke da uzvici ‘Vučiću, pederu’ nisu primjereni. “Nije loše biti peder, loše je biti lopov! Vučiću, lopove”, poručila je.

Podsjetimo, inicijativa Ne davimo Beograd od samih početaka upozorava na opasnosti Beograda na vodi, a s članicom i članom inicijative razgovarale smo uoči prvog velikog prosvjeda zbog Savamale, koji se održao 11. svibnja.

Video: Žarka Radoja/Facebook

“U sredu 11. maja pokazali smo da nas ima! I što je još važnije, sve nas je više!! Pokazali smo da se ne bojimo maskiranih nasilnika i njihovih naredbodavaca, i zatražili smo njihovu odgovornost i ostavke! U nadi da ćemo se povući, da će otpor splasnuti, a njihovo zastrašivanje nas ućutkati, poručuju nam u svom bahatom maniru da je sve u redu sa noćnim rušenjem, lišavanjem slobode i nereagovanjem policije na pozive u pomoć građana. Još jednom su pokazali da ne polažu račune građanima, već isključivo partijskoj strukturi i ušemljenim investitorima.

Dok je tako, naše je da se suprotstavimo!
Dok oni ćute i lažu, mi moramo glasno da kažemo istinu!
Dok oni privatizuju gradove, mi ih branimo na ulici!

Suprostavimo se nasilju dok ne bude kasno! Pokažimo da se ne plašimo!”, stajalo je u pozivu organizatora/ica za jučerašnji prosvjed. Beograd se odazvao!