Razgovor

U Splitu, od 4. - 7. kolovoza

Zgodne žene spašavaju stvar: ‘Cilj nam je probuditi radoznalost’

Zgodne žene spašavaju stvar: ‘Cilj nam je probuditi radoznalost’

Sudionice ovogodišnjeg izdanja festivala

“Za Skribonaute ljeto je uvijek vrijeme za nove kreativne pothvate suradnju s našim dragim partnerima Domom za nezbrinutu djecu Miljenko i Dobrila i Kino klubom Split te za još jednog izdanje festivala Zgodne žene spašavaju stvar. I ove godine, u Splitu, posvetit ćemo četiri dana sjajnim pjesnikinjama, književnicama, novinarkama, aktivistkinjama i jednom mladom paru filmaša”.

Tim riječima počinje najava festivala posvećenog nešto drugačijem načinu spajanja književnosti, umjetnosti i aktivzma, nego što smo to inače navikle. U Splitu, od  4. do 7. kolovoza, otvoren će biti prostor ženama koje su u svojim životima posvećene kreiranju toplijeg, solidarnijeg i vedrijeg društva.

Luiza Bouharaoua i Paula Zore u razgovoru nam otkrivaju zbog čega organiziraju ovaj festival, čemu se vesele, zbog čega inzistiraju na nenaplaćivanju ulaznica, ali i s kojim osjećajem žele da posjetitelji i posjetiteljice odu na samom kraju festivala.

Za samo nekoliko dana počinje ovogodišnje izdanje vašeg festivala – u četiri dana prepuna zanimljivosti u Splitu će se govoriti o medijima, književnosti i feminizmu. Zbog čega je sam festival nazvan Zgodne žene spašavaju stvar?

Novo izdanje festivala traje od 4. – 7. kolovoza te uključuje cijeli niz pjesnikinja, književnica, novinarki i kulturnih radnica te žene i djevojke s kojima direktno radimo. Upravo je taj direktni rad s djevojkama smještenima u institucije za djecu i mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi, i djecu i mlade s problemima u ponašanju, ženama starije životne dobi i žrtvama privatizacije okosnica festivala i razlog zašto smo njegovo ime preuzeli od imena izložbe slikarice Helene Janečić  u kojoj je Helena izlagala slike “običnih” žena naslikanih kao superjunakinje. Njena ideja se savršeno poklopila s našom željom osnažimo djevojke da kroz  kreativne radionice djevojke, da ih motiviramo  da promišljaju o onome što ih čini posebnima, što snažnima i jakima te da artikuliraju način na koji su one same zapravo junakinje.

 

Na festivalu sudjeluju žene poznate i priznate u svojemu radu u različitim područjima. Koju važnost vidite u povezivanju spomenutih tema?

Festival je osmišljen  s ciljem da predstavlja i promovira umjetnički i kulturni rad žena  koje djeluju na različitim poljima, ali na način da se njihov rad kontekstualizira, iz feminističke perspektive, da se istraži što on govori o položaju i umjetnica i žena i njihovom iskustvu. Upravo je to artikuliranje pojedinačnih iskustava žena različitih dobi i društvenog položaja okosnica direktnog rada i način detektiranja problema s kojima se treba suočiti. Uključivanje različitih medija omogućuje nam i promišljanje o tome kako umjetnički rad  može biti angažiran i kao takav katalizator promjene društvene svijesti.

{slika}

 

Koliko je lako ili teško tekla organizacija ovog festivala u vrijeme godišnjih odmora i u gradu koji je posljednjih godina sve više i više preplavljen turistima i turistkinjama? Što za vas znači održavanje ovakvog festivala upravo u Splitu?

Organiziranje festivala koji direktno uključuje djevojke i žene svih uzrasta i vrlo različitih startnih pozicija i koji aktivno promovira rad žena i problematizira njihov položaj čini nam se posebno bitan u Splitu jer je takav tip promišljanja u ovoj sredini oskudan. I upravo je to jedan od razloga zbog čega festival organiziramo u Splitu ljeti unatoč logističkim i financijskim problemima koje turistička sezona u Splitu donosi.

Ljeto, dakle, nije najlakše vrijeme za organizaciju festivala ovog tipa, ali nam se čini kao dobar izbor između ostalog i zato što je to razdoblje zatišja u događanjima i period finalne transformacije grada u destinaciju u kojoj je sudjelovanje u programima i događanjima uglavnom pitanje novca. Motivirani upravo tom transformacijom koja je iz godine u godinu sve potpunija ove godine smo se festival preselile u novi prostor, u novootvoreni Caffe bar Chillton. Riječ je mjesto koje nije još jedan u nizu lokala koji niču u sezoni već je rezultat društvenog poduzetništva mladih ljudi koji rade u nevladinoj organizaciji Info zona. Riječ je o mjestu koje je nastalo u želji da se stvori prostor, društveni centar u malom na kojem će se mladi i oni nešto stariji okupljati oko programa. U gradu koji je sve manje grad za svoje građane, a sve više destinacija u kojoj se “lokalci” i sve ono što im treba za servisiranje svakodnevnog života istiskuje na periferiju čini nam se posebno važnim podržati takav projekt.

Osim mjesta na kojem se festival odvija važno nam je da festival bude uključiv i dostupan svim građankama i građanima, što uvelike potpomaže činjenica da su sva događanja besplatna.

 Organiziranje ovog festivala samo je dio onoga čime se inače bavite, predstavlja na neki način drugačiji vid aktivizma. Slažete li se s tom procjenom?

Organiziranje festivala nekako vidimo kao nastavak našeg aktivističkog rada možda ne nešto drugačijem terenu, ali prema istim principima. Kada su Skribonauti započeli raditi na polju književnosti i kulture vrlo brzo se iskristalizirala naša potreba da programi koje organiziramo budu otvoreni i uključivi za sve pogotovo za one isključene, zanemarene i gurnute na marginu. Nažalost, takvu sudbinu doživjele su djevojke iz domova za djecu i mlade, žene starije životne dobi, LBT žene, radnice bivših velikih tvornica koje su nestale u privatizaciji – ukratko sve žene s kojima smo radile. Naš cilj je stvoriti prostor i priliku za njih da artikuliraju svoju priču u mediju koji im najviše odgovara te da kroz taj proces i kroz proces daljnje distribucije tog rada budu vidljive i prepoznate ne samo kao subjekt, već kao i politički subjekt.

S kojim uvidima i kojom emocijom biste htjele da posjetitelji i posjetiteljice festivala odu?

Željele bi smo potaknuti radoznalost posjetitelja i posjetiteljica za teme kojima se bavimo i motivirati ih na angažman oko društvenih problema, a posebno problema žena u njihovoj zajednici. Naravno, želimo i da se posjetitelji i posjetiteljice zabave i da u njima probudimo poriv da prate rad pjesnikinja, spisateljica, vizualnih umjetnica i novinarki s kojima surađujemo i otkriju nove interese za sebe.

Program ovogodišnjeg festivala pogledajte na slici niže, a dodatne informacije pronađite na Facebook stranici ovdje.

{slika}