Sa stavom

Zaboravi 40 posto

Ni na jednoj listi nije ostvarena rodna kvota, a predsjednica Zajednice žena HDZ-a listama je ‘poprilično zadovoljna’

Ni na jednoj listi nije ostvarena rodna kvota, a predsjednica Zajednice žena HDZ-a listama je ‘poprilično zadovoljna’

Facebook Domoljubna koalicija

Postoji dosta velika šansa da je, kada je Ustavni sud prije nekoliko tjedana objavio odluku kojom se ukinula sankcija nevaljalosti lista ukoliko ne ispunjavaju minimalnu kvotu od 40 posto podzaustupljenog spola na listi, nekome negdje na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu na pamet palo da je pravo vrijeme za otvaranje šampanjca. U Hrvatskoj demokratskoj zajednici vjerojatnu su srca zakucala malo brže od same pomisli da se neće morati previše bakćati sa ženama na svojim listama. I tako i bi.

Nakon što je “Domoljubna koalicija”, predvođena HDZ-om, predala svoje liste Državnom izbornom povjerenstvu, a potom ih objavila na svojim službenim stranicama (potrudivši se pri tom i označiti spol kandidiranih), postalo je savršeno jasno kako za ravnopravnost spolova na njihovim listama nema mjesta.

U prvoj izbornoj jedinici na listi se nalazi, s obzirom na ostale izborne jedinice, čak pet žena. U drugoj su četiri, u trećoj tri, u četvrtoj samo (!) jedna, u petoj tri, u šestoj tri, u sedmoj dvije, u osmoj tri, u devetoj tri, baš kao i u desetoj. U XI. izbornoj jedinici, ponovno, tek jedna.

Gledamo li samo liste za izborne jedinice na teritoriju RH, u 10 izbornih jedinica ukupno je predloženo 140 osoba – od toga 110 muškaraca i 30 žena. Njih 20 dolazi iz Hrvatske demokratske zajednice, a preostalih 10 iz stranaka s kojima koaliraju.

Među ženama koje dolaze iz HDZ-a najviše mjesto zauzela je bivša kninska gradonačelnica i sadašnja HDZ-ova ‘direktorica kampanje’ Josipa Rimac, koja se nalazi na drugom mjestu u IX. izbornoj jedinici, odmah iza Tomislava Karamarka.

Izrečeno postotcima – na prvom mjestu nalazi se I. izborna jedinica s 35 posto žena na listi, dok je najniži postotak u IV. izbornoj jedinici sa samo 7 posto žena. Ni na jednoj izbornoj listi čiji je predlagatelj Domoljubna koalicija nije ostvarena minimalna i zakonski propisana kvota od 40 posto podzastupljenog spola, u ovom slučaju, žena.

Štoviše, ukupan prosjek na listama Domoljubne koalicije u 10 izbornih jedinica iznosi 27,7 posto žena, dok je još porazniji podatak o HDZ-u – od ukupno 102 osobe koje su kandidirali, samo je 20 žena – zastrašujućih 19 posto.

S obzirom na to da u HDZ-u žene unutar stranke okuplja Zajednica žena “Katarina Zrinski”, odlučile smo kontaktirati njihovu novu i nedavno izabranu predsjednicu Sanju Puticu. Gospođa Putica i sama je kandidatkinja na ovim izborima, a obzirom na standarde HDZ-a, možemo reći da je zauzela visoko sedmo mjesto u X. izbornoj jedinci.

Pitale smo je što misli o niskom broju žena na listama Domoljubne koalicije, odnosno, koliko je njima zadovoljna.

“Nisam potpuno zadovoljna, ali sam poprilično zadovoljna“, rekla nam je Sanja Putica.

“Bio je bitan rad u stranci i zalaganje za stranku”, rekla nam je objašnjavajući koji su kriteriji postojali kada su se birali kandidati i kandidatkinje. “Ne bih se složila da je premali broj, no, radit ćemo na tome i dalje”, dodala je.

U pokušaju pronalaska odgovornosti za nepoštivanje kvota i izlaganje sankcijama, Sanja Putica rekla nam je sljedeće:

“Ponekad je odgovornost i na samim ženama koje se nisu dovoljno aktivirale. Neke žene su proaktivne i uspiju se probiti, a neke jednostavno ne žele. To je jedan od razloga. Nije odgovornost samo na vodstvu stranke”.

Krajnje je iznenađujuće da predsjednica zajednice žena jedne stranke, makar to bio i HDZ, nema problema s tim da dio krivice svali i na same žene podrivajući tako perpetuiranje stereotipa o ženama kao onima koje se ne trude, ne žele ili ne rade dovoljno da bi sudjelovale u političkom životu. Zanemarujući pritom, jasno, društveno-povijesni kontekst u potpunosti, negirajući snagu i utjecaj tradicije u društvu koje je krajnje patrijarhalno i upadajući pritom u najstariju klopku prilikom razgovaranja o političkoj participaciji žena.

Podsjećamo na nedavno priopćenje  DIP-a u kojem se tvrdi kako će stranačke i neovisne liste na izborima za Hrvatski sabor na kojima ne bude zastupljeno 40 posto pripadnika oba spola podlijegati prekršajnoj odgovornosti kako je to i predviđeno temeljem članka 35. Zakona o ravnopravnosti spolova.

U odgovoru na pitanje tko je točno zadužen za pokretanje prekršajnog postupka radi povrede već više puta spomenutog članka 35. Zakona o ravnopravnosti spolova, DIP kaže kako će ‘o eventualnoj povredi odredbe obavijestiti Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova, a u skladu s 38. člankom Zakona o ravnopravnosti spolova i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, koje je kao ovlašteni tužitelj, temeljem članka 109. stavka 1. Zakona o prekršajima nadlaženo za pokretanje prekršajnog postupka’.

Takvo tumačenje potvrdila nam je i glasnogovornica Državnog odvjetništva RH, Martina Mihordin, koja je za Libelu izjavila da ‘po pisanim obavijestima i podnescima Državnog izbornog povjerenstva postupaju nadležna državna odvjetništva kao jedan od ovlaštenih tužitelja (uz tijela državne uprave, pravne osobe s javnim ovlastima i oštećenike) slijedom čega Državno izborno povjerenstvo obavještava nadležno državno odvjetništvo radi daljnjeg postupanja’.

Upite o tome kada će se točno pokretati postupci protiv stranaka koje kvotu nisu ispunile, poslale smo na adresu DIP-a, a njihov odgovor još uvijek čekamo.

Podsjećamo, također, kako ni SDP, odnosno koalicija Hrvatska raste nije ostvarila kvotu od minimalno 40 posto podzastupljenog spola u X. izbornoj jedinici, o čemu smo pisale jučer, što možete pročitati ovdje.