Sa stavom

Očevi u odgoju

Ako si moderan otac, moglo bi biti da si i feminist

Ako si moderan otac, moglo bi biti da si i feminist

Odgojila me feministkinja drugog vala i pohađao sam mnoge feminističke skupove, proteste i druženja. Taj je pokret iznjedrio mnoge ideje koje su promijenile svijet i svakoga od nas. Za mene je feminizam tradicija i obiteljsko naslijeđe, ali i pokret koji sam samostalno izabrao prigrliti. Feminist sam i to me čini boljim ocem.

Neovisno nazivali se feministom/kinjom ili ne, činjenica je da su feminizam i feministkinje omogućili moderne očeve. Feminizam me naučio da se osjećam ugodno u svojoj koži i da budem ponosan na to što jesam, osobine koje svi mi želimo prenijeti na svoju djecu. No, još važnije, feminizam je nama očevima uvelike koristio jer nas je potaknuo da se aktivno uključimo u živote naše djece i zauvijek je promijenio našu ulogu. Ako smatrate da očevi mogu ili bi trebali mijenjati pelene, hraniti ili podizati djecu jednako kao i majke, možda ste feminist. Ako ste odlučili ostati na porodiljinom dopustu, a vaša žena radi, možda ste feminist. Ako smatrate da je nužna bolja politika za muškarce i žene koji ostaju na porodiljinom dopustu, možda ste feminist.

Ne inzistiram da prigrlite oznaku feminist te razumijem da ju je lakše ne koristiti jer nosi mnoge zablude. Činjenica da je feminizam još uvijek negativna oznaka (i sve što je povezano s njime) je dokaz diskriminacije žena koja još uvijek postoji. To podupire i činjenica da je stereotip muškarca koji ustraje u mržnji spram feministkinja također još uvijek prisutan. Ipak, feminist ili feministkinja je jedina primjerena riječ za one koji vjeruju da bi muškarci i žene trebali biti jednaki te one koji razumiju da živimo u svijetu koji je povijesno i kulturno ustrojen na štetu žena.

Međutim, to što sam feminist me ne čini ni savršenim ni krutim ocem. Ohrabrujem svoju četverogodišnju kćer da nosi više boja, igra se lego kockama, igra košarku te da se ne ograniči na ulogu princeze. Ipak, moja kćer voli ružičaste haljine, igrati se princeze te lakirati nokte. Također, dopustio sam joj gledati Disney filmove, uključujući pepeljugu (ups!). Poanta feminizma je analitičnost i osviještenost. Seksizam je toliko ukorijenjen u društvu, pa i u životima svakoga od nas (npr. ljubav prema rap glazbi u kojoj velik dio stihova iskazuje mržnju spram žena ili ako fizički procjenjujete žene na ulici).

Moja kći, također, voli sva sranja koja se besramno prodaju djevojčicama njene dobi. No, doživljavam to kao izazov, namjeravam joj neprestano ponavljati ideje rodne ideologije i uvoditi nove uloge i poglede na svijet za vrijeme zajedničke igre. Neću joj nikada dopustiti da se limitira, da ograniči viziju onoga što može postati. Uvijek ću analizirati i boriti se protiv strogo određenih rodnih uloga koje su namijenjene našoj djeci bilo putem odjeće, igračka, crtića i ostalom popularnom kulturom. Osim za djevojčice, feminizam je važan i za odgoj dječaka. Ako vam je stalo da vaš sin ne negira svoju ljudskost te da razvije svoje emocije, možda biste mogli zahvaliti feministkinjama na prepoznavanju i poticanju činjenice da dječaci i muškarci također imaju osjećaje. Ako nam je zaista stalo do naših sinova i mi možemo to prepoznati pa ih nećemo stavljati u razne kutije i očekivanja koja im nanose bol i sprječavaju ih u poboljšanju kvalitete vlastita života.

Biti roditelj je krivulja koja zahtjeva neprestano učenje, ulaganje stalnog napora, mnogo pokušaja i pogrešaka. Feminizam prepoznaje taj trud i učenje te potiče našu djecu i nas da zajedno rastemo i razvijamo se. Pogreške će biti napravljene, ponekad ćemo podleći seksističkoj kulturi društva, no možemo se svakodnevno truditi te pogreške osvijestiti i ne ponavljati.

Dakle, iako želim ravnopravnost spolova i sigurnost za sve naše kćeri te pokušavam preusmjeriti kći od stereotipnih rodnih uloga ponekad joj kupim odjeću i igračke koje su proizašle iz tih stereotipa i uloga. Činim to jer znam da će je to usrećiti. Kupiti ću joj ih jer poštujem njen izbor iako bih možda samostalno odabrao drugačije. Što može biti više feministički od toga?

Prevela i prilagodila Iva Zelić