Sa stavom

donosimo savjete što odjenuti kada dan baš nije za 'oživjeti biblijski ideal vrsne žene'

Moda za neposlušne, štrace, drugotne, bahate i proste dame

Moda za neposlušne, štrace, drugotne, bahate i proste dame

Krajnje Neuračunljive

 Nakon predstavljanja modne linije za katoličke, jednostavne, ponizne i ženstvene žene, kojom se želi ‘potaknuti dostojanstvo u odijevanju i oživjeti biblijski ideal vrsne žene’, zapitale smo se što to onda nose komplicirane, bahate i nedostojanstvene štrace. Dok modna linija Psari zagovara povratak biblijskim vrijednostima promovirajući ‘haljine do ispod koljena i uvijek dugačkim rukavima’, samo po sebi se nametnulo pitanje kakav je stil žena koje nemaju ambicije vratiti se Babilonu, sedam pošasti, gorućem grmu, rođenju, životu i uskrsnuću Sina Božjeg. Očito takvu odjeću ne dizajnira Ivica Skoko koji se požurio istaknuti kako i on izrađuje haljine za dostojanstvene žene te pohvaliti navedenu modnu liniju: “I mi smo svi takvi. I Elfsi, i Dojčinović, i Matija Vujica, nitko od nas ne radi modu za proste dame ili modu koja je prevulgarna ili bez veze”, istaknuo je u jednoj televizijskoj emisiji.

Međutim, što će ostale žene koje ne diskriminiraju odjeću, a okarakterizirane su kao one željne ‘vulgarnosti’ ili ljubiteljice ‘bez veze mode’? Kod gore navedenih ne mogu pronaći nove omiljene komade, očito. Možda će se koja hrvatska dizajnerica ili dizajner odvažiti za dizajniranje modne linije za drugotne štrace ako im sugeriramo da za takvu modnu liniju neće trebati puno materijala budući da se, vulgarne kakve jesu, štrace jedva čekaju razgolititi nimalo ne mareći za svoje dostojanstvo. Također moda za drugotne mogla bi upotrebljavati second-hand materijale (i to ne moraju biti talijanski) te se prodavati po puno povoljnijim cijenama od onih za iskonske katoličke žene za koje se cijena haljine kreće između 400 do 900 kuna. Prave ponizne cijene u duhu kršćanstva i skromnosti. 

No, možda se same odvaže u ova tmurna vremena napada na reproduktivna prva žena i dizanja žica na granicama kreirati vlastiti modni izričaj same.

Dok se nadamo kako smo ovim odaslale apel svim dizajnericama i dizajnerima da kreiraju modu koja ne zagovara povratak Starom i Novom Zavjetu, u međuvremenu ćemo vam predložiti nekoliko lookova u kojima se možete suprotstaviti konzervativnim i klerikalnim prijetnjama koje očito vrebaju iza svakog ugla.

1. Neposlušne

{slika}

Nakon što je svećenik Ivica Raguž nazvao žene koje traže jednakost neposlušnima jer ne žele prihvatiti da je ‘ona od Adama, a ne Adam od nje’, iskristaliziralo se kako možete biti i modno neposlušne. Kršite sva modna pravila – kombinirajte crveno i ljubičasto, smokey eye i tamni ruž na usnama, zlatnu haljinu i perje, štikle s nogometaškim soknama, elegantnu večernju haljinu i sportsku jaknu, svilu i poliester. Nosite perike, obrijte glavu. Nosite grudnjak preko odjeće, šljokicama upotpunite svaku kombinaciju. Budite neposlušne, iziđite van bez grudnjaka. Budite hrabre, ne marite za uzorke i materijale.

2. Štraca

{slika}

Kako je kardinal Vinko Puljić nazvao žene koje stupaju u spolne odnose prije braka (kako bi ‘isprobale koji će im muž biti dobar’) štracama, vrijeme je da se definira i modni trend žena koje nemaju straha od groma s Kaptola. Štrace vole sebe i prigrlile su vlastitu seksualnost. Štrace će možda stupiti u brak, štrace možda već jesu u braku, a štrace se možda nikada neće ni vjenčati. Ali sve imaju jedno zajedničko – vole seks jer je zabavno, zdravo i ublažava stres. Štrace nose i tange i takozvane baka gaće, kratke minice, ali i masu moderne mid plisirane suknje, tenisice za trčanje i vrtoglavo visoke štikle, pripijene haljine i dres kluba Zagreb 041. Svejedno je jer će u konačnici najvjerojatnije ostati gotovo gole. Ili u halterima. Sjajan modni izričaj ukoliko paze na vlastito zdravlje i kontracepciju. Sretan orgazam!

3. Drugotne

{slika}

Vođene Raguževom izjavio kako su žene drugotne, a muškarci prvotni, ove žene znaju kakav je njihov stil. One su njegovateljice retro izričaja i česte posjetiteljice second hand i vintage shopova. Vole zaviriti u ormar svih majka i očeva, baka i djedova. Posebnu vrijednost daju odjeći koja je nošena nekoliko generacija i dolazi ‘iz druge ruke’. Ako vas na ulicama često zaustavljaju i pitaju jeste li upravo stigle s London Fashion Weeka, uspjele ste jer furate ‘drugotna look’.

4. Prosta dama

{slika}

S izrazom ‘prosta dama’ zasigurno se ne bi složile brojne poznate dive iz svijeta pop kulture koje su ove sezone profurale negližee, spavaćice i oskudne topove na crvenim tepisima, ali i u svakodnevnim situacijama. Topovi s čipkom, majice do pupka, takozvane vruće hlačice i gola leđa nešto su što je ove sezone must have. U tom slučaju, prosta dama divi se Madonninim špičastim grudnjacima i Rihanninim kombinacijama bez grudnjaka, obožava šljokice i posjeduje minimalno jedan negliže koji fura kao seksi ljetnu haljinu. Ona će seksi pogledom i samouvjereno, voleći svoje tijelo i zaljubljeno grleći vlastitu seksualnost, otići i na predavanje o stripu i na trodnevni festival spavati u šatoru u kampu, posjetiti sportsko zbivanje, ali i uživati u koncertu klasične glazbe. Jer može.

5. Bahata

{slika} 

Ilustracije: Krajnje Neuračunljive

U svijetu u kojem se ženama imanje i branjenje vlastitog stava kategorizira kao bahatost i histerija, vjerujemo kako dežurne dušobrižnike treba odmah upozoriti izgledom. Bahate nose statement odjeću. Ponosno se šepure gradom u odjeći na kojoj piše da podržavaju pravo žene na izbor i upozoravaju na nepravdu oko nas. Često nose i goleme šilterice, ali samo zato što na njima ima dovoljno prostora da stanu sve poruke koje žele prenijeti. Ili samo poručiti likovima da joj ne prilaze s lošim upadima. Također, ljubiteljice su glomaznog nakita i tetovaža, chokera i harnessa. Njihov bahatluk hoda s njima kroz život jer moda bez poruke je dosadna.

Igrajte se s modom i ne stavljajte je u kategorije. Svaki komad odjeće može imati različite interpretacije, vi svoju proglasite progresivnom, udobnom i stilski prikladnom za obranu vlastitih i tuđih prava.