Sa stavom

Budi muško - mijenjaj pravila!

Redefiniranje maskuliniteta: Što znači ‘biti muškarac’?

Redefiniranje maskuliniteta: Što znači ‘biti muškarac’?

Nemali broj puta pred današnje se muškarce i dječake postavlja određeni obrazac ponašanja koji trebaju slijediti kako bi ih okolina i društvo smatrali muževnima. Sam pojam maskuliniteta obuhvaća različite društvene konstrukcije o identitetu muškarca, koje im se usađuju još od djetinjstva, počevši od (ne)izražavanja emocija, ponašanja prema suprotnom spolu te dokazivanja pred vršnjacima i vršnjakinjama.

Potonje često podrazumijeva sudjelovanje u nasilju, a bilo kakva odstupanja od određenih normi i onoga što je prihvatljivo i “muževno” dočekuju se s prijezirom i porugom, pa se tako muškarci koji nisu skloni nasilju i tučnjavama često nazivaju “pičkicama”, “papcima”, “pederima” i sličnim nazivima kojima ih se poistovjećuje sa ženama, takozvanim slabijim spolom, ili se pak izravno napada njihova seksualna orijentacija.

Fraza “budi muško” toliko se često upotrebljava u svakodnevnom životu da je većina zaboravila što to uopće podrazumijeva. Naime, biti muško ne znači potući se i prebiti nekoga na smrt zato što odstupa od uobičajenog svojim izgledom, seksualnim opredjeljenjem ili stavovima. Biti muško ne znači izražavati isključivo gnjev ili seksualni apetit. Biti muško ne znači tretirati  žene kao seksualne objekte čije su potrebe isključivo podređene njihovima. Biti muško ne znači ne sudjelovati u odgoju djece, osim kao kruti i neporecivi autoritet. Biti muško znači preuzeti odgovornost, poštovati suprotni spol i izražavati emocije na zdrav način; to znači prigrliti razlike u društvu i oduprijeti se utjecaju većine, čak i ako to znači izbacivanje iz iste i podvrgavanje izrugivanju.

Postoje pozitivni i negativni maskulinitet, te iako većina mladića zagovara pozitivni, negativni je još uvijek zastupljen u velikoj mjeri. Kod takvog oblika maskuliniteta prisutni su  neprikladni rodni stavovi, koji dovode ne samo do nepoštovanja suprotnog spola, već i do sudjelovanja u nasilju koje često rezultira ozbiljnim ozljedama ili smrću. Osim toga, neke društvene skupine, poput navijačkih, potiču uporabu nasilja kao oruđa za dokazivanje muškosti. Najbolji primjer toga su masovne tučnjave na tribinama između sukobljenih navijača.

Istraživanje provedeno 2009. godine na 2.000 mladića iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine dokazalo je povezanost neprikladnih rodnih stavova i konzumacije visoke količine alkohola sa sudjelovanjem  u nasilju. Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije iz 2010. godine u Europi, godišnje oko 15.000 mladih strada od interpersonalnog nasilja, od čega su 80 posto mladići, a čak 300.000 završava u bolnici zbog teških ozljeda.

Neizbježan je zaključak kako je potrebna inicijativa u obrazovnim ustanovama kako bi se muškarce od malih nogu lišilo rodnih predrasuda, naučilo pravilnom ophođenju s vršnjacima te najvažnije, kako bi se spriječilo nasilje. Kako bi se to ostvarilo, potrebno je postrožiti kaznene mjere.

Europska komisija je u Studiji o ulozi muškaraca u rodnoj ravnopravnosti iz 2012. naglasila kako je potrebno uvesti programe o rodnoj ravnopravnosti u rano školsko obrazovanje dječaka, poboljšati zdravlje muškaraca kroz sveobuhvatni pristup koheziji i ravnopravnosti društva, proširiti poimanje zdravlja uključujući rodnu dimenziju te između ostaloga, da je potrebno uključiti muškarce u brigu o djeci.

Još 2006. godine uz podršku Care Internationala pokrenuta je Inicijativa mladića za promociju rodno ravnopravnih normi, zdravih životnih stilova i nenasilnog ponašanja, koja je dosad radila s više od 5.000 mladića diljem Hrvatske, te u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Kosovu. Svojim edukativnim programima potiču mlade da izgrade svoju verziju maskuliniteta i pomažu u sprječavanju nasilja.

{slika}

Inače, mladići koji su prošli edukaciju osnovali su Budi muško klub u kojem promiču pozitivni oblik maskuliniteta uz pomoć modernih medija, društvenih mreža i sličnih kreativnih alata – Hrvatska i susjedne države trenutno broje više od 50 aktivnih Budi muško klubova. Pod pokroviteljstvom istih pokrenut je i Forum pravih muškaraca, i to baš na obljetnicu Međunarodnog  dana žena prošle godine, a kojeg čine muškarci iz svijeta politike, novinarstva, glazbe, filma, sporta i brojnih drugih područja, a svima im je zajednički cilj eliminacija nasilja nad ženama.

Možda je najbolja poruka svim mladićima u Hrvatskoj, a i šire upravo ona koja je slogan istoimene kampanje, a to je: Budi muško – mijenjaj pravila!