Sa stavom

Socijalni eksperiment

Tražile su muškarce da nacrtaju vaginu – i ukazale na važan problem

Tražile su muškarce da nacrtaju vaginu – i ukazale na važan problem

Ako muškarci ne znaju osnovne činjenice o ženskom tijelu, zašto smiju stvarati zakone o njemu?

Zvuči dosta jednostavno, no ova poruka svejedno se teško probija kroz redove političara koje većinom čine bijeli muškarci. Uzimo samo primjer Kongresa u SAD-u gdje apsolutnu većinu glasova čine upravo glasovi bijelih muškaraca.

Muškarci imaju stalnu potrebu raspravljati o tijelima i reproduktivnim pravima žena. Bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee izjavio je kako žene trebaju kontracepciju zbog toga što ne mogu kontrolirati vlastiti libido. Također, bivši senator Rick Santorum tvrdio je kako postoji poveznica između raka dojke i abortusa (insajd informacija stručnjaka/inja – takva poveznica ne postoji). A tko bi tek mogao zaboraviti bivšeg zastupnika Todda Akina i njegovu (ne)slavnu teoriji o ‘legitimnom silovanju’.

Američki dužnosnici muškog spola kontinuirano i agresivno pokušavaju nametati zakone koji se tiču ženskih tijela, pa su to činili i tokom cijele 2014. godine, iako se često čini da ne poznaju osnovne činjenice o ženama i ženskom tijelu.

Kako bi ilustrirale zašto je ovo doista bitan problem, novinarke portala Mic odlučile su provesti socijalni eksperiment, pitajući i tražeći muškarce koji rade za isti portal da naprave jednu jednostavnu stvar: nacrtaju vaginu. Cilj? Vidjeti koliko su muškarci zapravo educirani o ženskom tijelu.

Rezultat? Prošlo je jednako loše koliko ste mogli/e pretpostaviti.

Finalni zaključak? Koliko god ovaj video može biti smiješan, naši zakonodavci koji su toliko često muškarci, nemaju dovoljno znanja o ženskom tijelu, a to i nije činjenica zbog koje bismo se trebali smijati. Očito, i nažalost, prosječna muška osoba zna vrlo malo toga o ženskom tijelu i njegovoj anatomiji, a pojedinke (da naglasimo očito – žene) vrlo često ispaštaju zbog toga. Trebate dokaz? Samo u 2014. godini, okvirno 75 posto anti-choice zakona – zakona koji utječu i ograničavaju samo žensku autonomiju – bili su predloženi i zastupani od strane muškaraca u SAD-u. Iako je trenutni 113. Kongres po svom sastavu najraznovrsniji u povijesti, još uvijek je to ‘dječački klub’ koji se sastoji od 80 posto muškaraca od kojih su 80 posto bijelci te k tome prosječno stariji od 60 godina.

Isti trend možemo primijetiti i u Hrvatskoj. U posljednje vrijeme svjedočimo svakodnevnim napadima na pravo žena da odlučuju o svom tijelu. Konzervativna revolucija uzima maha. Prisjetimo se samo događaja ili akcija kao što su 40 dana molitve protiv pobačaja. U sklopu tog događaja, pred mnogim su se hrvatskim bolnicama pro-life zagovornici okupljali u brojkama većim od 2.000 pojedinaca/ki te molili/e za spas duša majki te ‘ubijene djece’ Također, problematika priziva savjesti hrvatskih ginekologa i medicinskih sestara koji trebaju izvršavati pobačaje trenutno je vrlo aktualna zahvaljujući istraživanju i angažmanu organizacija Znaj znanje te CESI (Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje). Tek kada su rezultati istraživanja o (ne)dostupnosti pobačaja u Hrvatskoj pokazali kako neke bolnice apsolutno odbijaju izvršavanje pobačaja (npr. Sveti Duh u Zagrebu) došlo je do medijskog praćenja tog problema te reakcija javnosti, struke, ali i nadležnih institucija. Napadi na ženska reproduktivna prava kontinuirani su oblik diskriminacije žena te pokušaja ograničenja njihovog prava na izbor. Prava na odlučivanje o vlastitom tijelu i životu. A ta prava bi trebala pripadati isključivo i samo ženi.

Ako nas ovaj video ičemu uči, onda je to to da trebamo ozbiljno raditi na rješavanju i mijenjanju onoga što on prikazuje.