Sa stavom

s tijarom na glavi

Zooey Deschanel hrabro kroči gdje se malo koje poznate žene usuđuju – smatra se feministkinjom

Zooey Deschanel hrabro kroči gdje se malo koje poznate žene usuđuju – smatra se feministkinjom

U posljednje vrijeme sve češće možemo vidjeti izjave javnih ličnosti poput Carle Bruni, Marisse Mayer ili Katy Perry u kojima se odbijaju nazivati feministkinjama. Zato je nedavni intervju glumice Zooey Deschanel u časopisu Glamour izazvao burne reakcije. Preciznije, prašinu je digla njena izjava: “Zar ne mogu biti i ženstvena i feministkinja i uspješna? Želim biti je**na feministkinja i istovremeno nositi je**ni Petar Pan ovratnik”. Ne samo jer se feminizam sve više počinje smatrati nepotreban i nepoželjan, kako u medijima, tako i u akademskim krugovima, već i stoga što se etiketa feministkinje doživljava kao nešto negativno.

Kada je izašao intervju s Zooey, internetski portali koji obično jedva čekaju napasti gore navedene Perry, Mayer ili Bruni, nisu Zooeyinu deklaraciju dočekali s oduševljenjem kao što bi se to dogodilo da je to učinila neka druga poznata osoba, jer Deschanel je jedna od onih zvijezda koju mediji ili obožavaju ili mrze. Sve je doživjelo vrhunac kada je postala glavna protagonistica popularne serije New Girl, kada su je jedni počeli nazivati hipsterskom božicom, a drugi infantilnom i korakom unatrag za feminizam.

Što je to Zooey učinila da je izazvala toliko negativnih komentara? Ako je suditi po komentarima na internetu, onda je problem u tome što je ona ‘predjetinjasta’, ‘preslatka’, ‘previše se smije’, ‘nosi prešarenu odjeću’, ‘previše pjeva’, te upravo zbog svega predstavlja sve ‘protiv čega se feminizam bori’. Na takve komentare Deschanel odgovara: “Ako napadate nekoga jer je do uspjeha došao noseći tijaru, trebate razmisliti o svojim prioritetima. Nikada neću ne učiniti nešto zbog straha što će ljudi misliti”. Odgovorom na pitanje da li želi djecu jednog dana, potvrđuje gore navedene riječi kada kaže da nije primijetila da se muškarce pita to pitanje, i na kraju, zar pitanja o djeci nisu privatna stvar?

Za razliku od svojih kolegica, Zooey ne obećava svijetu da sve što želi je biti majka, i da se ne moraju brinuti, jer nije feministkinja. I upravo je to odlika feminizma. Nije uplašen, niti skroman, već bezuvjetan. I nosi tijaru ako to želi.