U fokusu

s 83 glasa 'za'

Anamarija Musa prva je hrvatska povjerenica za informiranje

Anamarija Musa prva je hrvatska povjerenica za informiranje

Anamarija Musa prva je hrvatska povjerenica za informiranje.

Nakon što je saborski Odbor za Ustav kolegama/icama zastupnicima/ama predložio da prvu povjerenicu za informiranje izaberu između docentice sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Anamarije Muse ili HRT-ove novinarke Sandre Križanec, u tajnom glasanju, od njih 93 koliko ih je glasovalo, 83 odabralo je Musu, tri je glasa dobila Križanec, a sedam je listića bilo nevažeće, prenosi GONG.  

Musa je diplomirala i doktorirala u području upravnog prava i uprave, a magistrirala je na London School of Economics and Political Science, UK iz područja Europskih politika i upravljanja. Članica je Akademije pravnih znanosti Hrvatske, Instituta za javnu upravu, Hrvatskog politološkog društva te izvršna urednica biblioteke Suvremena javna uprava zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Osim što je objavila više od 20 znanstvenih i stručnih radova  te brojne prikaze i komentare, bila je i članica nekoliko stručnih radnih skupina za izradu nacrta različitih zakonskih prijedloga, pa tako i one Ministarstva uprave za izradu Zakona o pravu na pristup informacijama – zbog čega je bilo i nekih, doduše, anonimnih, propitivanja o njezinom navodnom sukobu interesa.

Jedan od njenih prvih zadataka će biti donijeti nacrt Poslovnika o radu Ureda Povjerenika nakon čega taj dokument treba potvrditi Sabor i potom će poslužiti kao temelj za Pravilnik o unutarnjem redu, koji određuje broj državnih službenika/ca u Uredu Povjerenika potrebnih za obavljanje poslova.