U fokusu

Reakcije na LGBT predizborni kompas Zagreb Pridea

Autanje LGBTIQ+ osoba bez njihova pristanka udarac je na njihova prava

LGBT kompas, naime, sadržava javno predstavljanje LGBT kandidata i kandidatkinja, različitih svjetonazora i pripadnika/ica različitih stranaka.

lgbt_srce

Foto: Marta Branco (pexels.com)

Zagreb Pride medijima je tijekom vikenda predstavio predizborni LGBT kompas.

“Vodeći se najboljom tradicijom razvijenih demokracija, ustaljenim praksama LGBTQ pokreta, a u prvom redu boljitkom i svekolikim napretkom hrvatske LGBTQ zajednice, Organizacijski odbor ovogodišnje Povorke ponosa jednoglasno je odlučio objaviti Prajdov predizborni LGBT kompas, po uzoru na slične predizborne smjerokaze koje izrađuju i druge organizacije”, poručili su iz Zagreb Pridea.

Kompas, naime, sadržava javno predstavljanje LGBT kandidata i kandidatkinja, različitih svjetonazora i pripadnika/ica različitih stranaka. Nakon toga, objavili su na svojim stranicama i podatke o seksualnom identitetu svih članova Vlade Republike Hrvatske, u tzv. tehničkom mandatu.

S obzirom na to da nije postojala dozvola dijela kandidata i kandidatkinja za tu objavu, a i zbog načina na koji je objavljena – ne prestaju se nizati reakcije civilnog društva.

Reakcija 16 vodećih hrvatskih LGBTIQ+ organizacija

Tako su Dugine obitelji, sa 16 vodećih hrvatskih LGBTIQ+ organizacija poslale priopćenje u kojem se javno ograđuju od nedavnih akcija Zagreb Pridea. Posebice od objave tzv. LGBT izbornog kompasa koji je neovlašteno otkrio seksualni identitet pojedinaca bez njihovog pristanka.

“Nažalost, inicijative poput LGBT izbornog kompasa propustile su priliku za pružanje korisnih informacija za informirano glasanje i svele cijeli proces na površnu i vrlo plitku online kampanju. Takve akcije ne samo da narušavaju integritet naše zajednice već i smanjuju mogućnost da njezini članovi i članice donesu promišljene odluke koje će utjecati na njihovu budućnost u idućim godinama”, stoji u priopćenju.

Naglašavaju i da prisilno otkrivanje identiteta nije samo kršenje privatnosti, već se radi o duboko etičkom pitanju s ozbiljnim implikacijama.

Osim što može trajno narušiti mentalno zdravlje pojedinca, prisilno autanje može destabilizirati obiteljske odnose i ugroziti osobnu sigurnost. Akcije poput ove često gledaju na osobe samo kroz vrlo pojednostavljenu prizmu njihovog LGBTIQ+ identiteta, ignorirajući njihovu kompleksnu osobnost i profesionalni identitet”, kazali su.

Smatraju i da organizacije koje zastupaju prava LGBTIQ+ osoba imaju ključnu ulogu u pružanju podrške i
stvaranju sigurnog prostora za svakoga. Naglasili su i da njihova uloga nije forsiranje autanja. Njihova uloga je omogućavanje okruženja u kojem svaka osoba samostalno može kontrolirati svoj proces otkrivanja identiteta.

Važno je dublje razumjeti zašto pitanje izlaska iz ormara danas u Hrvatskoj i dalje predstavlja izazov. Socijalne norme, kulturološka očekivanja i postojeći zakonski okviri često oblikuju percepciju LGBTIQ+ identiteta, stvarajući barijere koje otežavaju ili usporavaju proces autanja. Rad na stvaranju sigurnog okruženja, gdje svaka osoba može živjeti autentično i bez straha od osude ili prisile, ključan je za napredak cijelog društva”, stoji u priopćenju.

Isto tako navode: “Organizacije koje zastupaju prava LGBTIQ+ osoba trebaju biti predvodnici u stvaranju sigurnih prostora i omogućavanju okruženja u kojem svatko može samostalno kontrolirati svoj identitet. Stoga pozivamo na odgovorno ponašanje koje promiče razumijevanje i podršku unutar zajednice, a ne stigmatizaciju i prisilu.

Rodni identitet nije isto što i rodno izražavanje

Tijekom vikenda, zasebno su se ogradili od LGBT kompasa i Iskorak i kolekTIRV.

“Zgroženi smo prisilnim autanjem političara u javnom prostoru od organizacije Zagreb Pridea, a brine nas i generalizacija kojom se vode u pripisivanju određenog identiteta osobama, seksualna orijentacija nije posjećivanje određenih klubova ili aplikacija i to nas ne čini gej ili strejt osobom, a važno nam je spomenuti i da to nisu jedine dvije seksualne orijentacije kako se u javnom prostoru ovih dana izlaže. Isto kao što nas određena rodna ekspresija ne čini cis ili trans* osobom jer rodni identitet nije isto što i rodno izražavanje”, poručili su iz kolekTIRV-a.

Zajedničko priopćenje potpisuju: Ponosni Zagreb, kolekTIRV, Iskorak, Dugine obitelji, Zbeletron, K-zona, Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“, LeZbor, Qsport Zagreb, House of Flamingo, Proces Pula, ZaPravo, Centar za građanske inicijative Poreč, Grof Darkula, Drum’nbijes, Neurodivergent Nights.