U fokusu

kako su se žene koje se bore s rakom dojke uređivale u blagdansko vrijeme?

Blagdanske obrve

Blagdanske obrve

Chemobrow naziv je akcije pokrenute od strane Younger Breast Cancer Network (online grupe za podršku ženama oboljelima od raka u V. Britaniji i Irskoj) koja je za cilj imala ovih blagdana izmamiti osmijeh na lica žena koje trenutno vode bitku s rakom dojke. Riječ je o ženama koje imaju 45 godina ili su mlađe.

Kako su članice održavanje smisla za humor živahnim prepoznale kao jedan od najvažnijih elemenata u borbi, grupna je akcija postajala svakim danom sve popularnija. Facebook i Twitter stranice punile su se fotografijama mladih žena koje su svoje (nepostojeće) obrve odlučile ukrasiti tradicionalnim božićnim ukrasima. Većina nas je svjesna, a svi I SVE bismo trebali/e biti, kako su blagdanska razdoblja potencijalno posebno teška za većinu ljudi upravo zbog naglašene ugođajne funkcije. Ukoliko u određenom životnom periodu nismo, iz raznih razloga, sposobni uživati u blagdanima osjećamo se depresivno, društveno nefunkcionalno i kao da smo iznevjerili/e božićnu tradiciju.

Žene koje prolaze postupak liječenja kemoterapijom nerijetko zbog slabosti koju osjećaju nisu u mogućnosti prisustvovati slavljima u kojima su vjerojatno do tada redovito uživale. Zato su odlučile napraviti privatnu zabavu na društvenim mrežama!

Gubitak kose, obrva i trepavica posebno je stresan dio liječenja. Gubitak kose još se i može, za one koje to žele, prikriti maramama ili vlasuljama, no obrvama je to nešto teže, ako ne i nemoguće. Pojedine su akterice izjavile kako ih je upravo gubitak obrva (i trepavica) identificirao kao pacijentice oboljele od raka.

{slika}

Ove pozitivne mlade žene pod heštegom #ChristmasChemoBrow objavile su nekoliko desetaka fotografija nasmijanih lica koja su bila ukrašena šljokicama, jelenima, šećernim štapićima, listićima, bobicama, nacrtanim božićnim drvcima i ostalim veseljima. Ovakva je akcija pomogla ženama koje su u njoj sudjelovale da na jedinstven način obilježe blagdansko vrijeme, istovremeno podižući svijest o problemu na koji svako toliko zaboravimo. Ujedno im je omogućila da na jedan period otklone stres kojemu su svakodnevno izložene, kao i da se i na interan način našale s vlastitom situacijom i globalnom pomamom za savršeno okićenim drvcem.

“Mnogo žena u grupi i dalje prolazi tretman kemoterapijom, što je posebno teško tijekom Božića. Počele smo dijeliti fotografije naših uređenih obrva kako bismo im izmamile osmijeh i poručile da ostanu jake”, istaknula je jedna od članica.