U fokusu

konzervativne struje u Brazilu

Brazilski kongresni odbor traži potpunu zabranu pobačaja

Brazilski kongresni odbor traži potpunu zabranu pobačaja

Brazilski kongresni odbor, vođen evangeličkim kršćanima, glasovao je prošlog tjedna za zabranu pobačaja u svim situacijama, uključujući slučajeve silovanja i životne ugroze majke. Odluka je donesena s osamnaest glasova za i jednim glasom protiv. Taj je jedan glas bio glas jedine žene prisutne tijekom sjednice, Erike Kokay iz Radničke stranke, koja je odluku nazvala pokušajem odbora u kojemu većinu čine anti-shoice evangelisti.

Pobačaj je u Brazilu ilegalan, osim u slučajevima kada je trudnoća rezultat silovanja ili ugrožava život žene. Uz to, Vrhovni je sud 2012. godine dopustio pobačaj kada se uspostavi da fetus ima anencefaliju.

Više od milijun pobačaja izvršava se svake godine u Brazilu u nesigurnim klinikama, što tisuće žena dovodi u bolnice zbog loših posljedica takvih procedura, Vladina je procjena. No, čak i ove vrlo ograničene mogućnosti prekida trudnoće postale su metom napada rastućeg evangeličkog vijeća u Kongresu koji je doveo do konzervativnih trendova u odlukama koje se tiču socijalnih pitanja, javlja Thomson Reuters Foundation.

“Obrana pobačaja je, svidjelo se to vama ili ne, sotonistička, dijabolički i destruktivan potez”, rekao je evangelički kongresmen, pastor Eurico, pokazivajući repliku 12-tjednog fetusa.

Da bi se pobačaj zabranio u svim slučajevima, potrebne su dvije trećine glasova u oba dijela Kongresa, budući da je prijedlog dio ustavnog amandmana.