U fokusu

'Come out'

Četiri kandidacijske liste za Europski parlament dale podršku LGBT osobama

Četiri kandidacijske liste za Europski parlament dale podršku LGBT osobama

Ususret izborima za Europski parlament, Lezbijska grupa Kontra provodi kampanju u kojoj poziva kandidate i kandidatkinje da potpišu ‘Come out‘ izjavu i tako prisegnu da će se zalagati za ljudska prava i jednakost lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih i interseksualnih osoba, javlja dalje.com.

Povodom toga organizirali su okrugli stol pod nazivom “Izbori za Europski parlament – stavovi kandidata i kandidatkinja o pitanjima zaštite prava LGBT osoba” koji je održan u srijedu 23. travnja u zagrebačkom LGBT centru.

Jozo Radoš (SDP, HNS, IDS, HSU), Mirela Holy (ORAH), Damir Hršak (HL-SR) i Nazif Memedi (Snaga Roma Hrvatske), prvi su među predstavnicima kandidacijskih lista za Europski parlament koji su potpisali ‘Come out’ izjavu.

Ocjenjuju kako postoje značajne razlike u pravima LGBT osoba između starih i novih članica Europske unije, pri čemu su u novim zemljama članicama još uvijek prisutni diskriminacija i predrasude, koji karakteriziraju i odnos prema LGBT zajednici u Hrvatskoj.

Jozo Radoš najavio je da će potpisati ‘Come out’ izjavu jer su prava LGBT osoba jedno od područja kojima se bavi i EU parlament. Drži da je nužan slobodan razgovor o pravima LGBT osoba i razumijevanje njihove pozicije, kao i stvaranje pozitivnog okružja i tolerancije u EU i Hrvatskoj.

“Izuzetno je važno raditi na promicanju svih ljudskih prava, a posebice prava seksualnih manjina koje su jedna od najdiskriminiranijih manjina u Hrvatskoj”, izjavila je predsjednica ORaH-a Mirela Holy i podsjetila kako kod nas postoji niz različitih predrasuda prema seksualnim manjinama.

Damir Hršak iz Hrvatskih laburista za Europski parlament natječe se drugi put. Taj deklarirani homoseksualac, ali prije svega lijevi intelektualac, smatra da LGBT zajednica u Hrvatskoj još uvijek nema tretman kakav bi trebala imati u modernoj i razvijenoj europskoj zemlji.

Nazif Memedi pravima LGBT zajednice pak pristupa kao pravima manjine čija su prava ugrožena, a za to Romi, kao još jedna ranjiva skupina u društvu, imaju razumijevanja.

Predsjednica Kontre Sanja Juras pozvala je sve kandidate koji se natječu za Europski parlament da potpišu ‘Come out’ izjavu, a građane da, izlazeći na izbore, uzmu u obzir koliko se pojedina lista zalaže za ljudska prava i prava LGBT osoba.

 ‘Come out’ izjava sadrži deset ključnih pitanja vezanih uz prava LGBT osoba na razini EU, koje je međunarodna mreža organizacija IGLA Europe iz Bruxellesa uputila na potpisivanje kandidatima u svim državama članicama EU.