U fokusu

Nasilje nad ženama u Afganistanu

Četvorica optužena na smrt za brutalno ubojstvo žene u Afganistanu

Četvorica optužena na smrt za brutalno ubojstvo žene u Afganistanu

Presuda za 49 muškaraca optuženih za ubojstvo 27-godišnje Farkhunde donesena je prije par dana, nakon vrlo javnog i medijski popraćenog suđenja koje je trajalo tjedan dana i bijesa javnosti zbog nasilja protiv žena u Afganistanu.

Farkhunda, studentica islamskog prava, optužila je lokalnog Mullaha (Musliman obrazovan u području religijskog prava i doktrine, koji je obično na nekoj službenoj poziciji, op.a.) za nedolično ponašanje. Mullah je nakon toga počeo vikati da je Farkhunda nevjernica koja je spalila Kur’an, te da je mentalno bolesna – obje su se optužbe kasnije pokažale lažnima.

Gomila od stotina muškaraca potaknuta je na napad žene, pretukli su je na smrt, zapalili joj tijelo i bacili ga u rijeku.

Od 49 muškaraca kojima se sudilo u ovom slučaju, četvorica su optužena na smrt, a osmorica na 16 godina zatvora. Od 49 optuženih, 19 je policajaca koji će biti osuđeni odvojeno. Ostatak neće dobiti nikakvu kaznu. Mullah odgovoran za poticanje napada na Farkhundu je među onima koji su osuđeni na smrt, i time će postati prvi Mullah u Afganistanu koji će biti smaknut.

Aktivisti/kinje koji su tražili pravdu za Farkhundu pozdravili su ovakve rezultate suđenja: “Ovo mi daje nadu da sve što smo dosad napravili/e, svi protesti u kojima smo sudjelovali/e, ipak dovode do nečega”, rekla je jedna od žena koja je sudjelovala u protestima.

Međutim, neki smatraju da je kazna bila preblaga. Omar Haidari, jedan od aktivista, rekao je da je presuda “potpuno neprihvatljiva”, navodeći da 18 muškaraca koji su uhićeni nisu trebali biti pušteni na slobodu. “Svi su bili dio istog zločina i svi bi trebali biti kažnjeni. Ako ništa drugo, barem na doživotan zatvor”, navodi.

Farkhunda je prozvana mučenicom među borcima/kinjama za ženska prava i muslimanima/kama koji/e vjeruju da je nepravedno ubijena jer se držala svojih uvjerenja. Skupina žena nosila je njen lijes na pogrebu, što se kosi s tradicijom prema kojoj muškarci nose lijes, dok žene ostaju kod kuće tugovati.