U fokusu

cilj stvaranja mreže trans, inter i rodno varijantnih osoba (TIRV) i saveznika/ca.

Četvrti Transpozij u Podgorici

Četvrti Transpozij u Podgorici

Facebook

U periodu od 23. do 26. marta 2017. godine u Podgorici u Crnoj Gori je održan četvrti Transpozij koji okuplja trans, inter i rodno varijantne osobe. 

Transpozij je nastao na inicijativu organizacije Trans Aid, a poklonjen je regionalnoj organizaciji Trans Mreža Balkan u cilju stvaranja mreže trans, inter i rodno varijantnih osoba (TIRV) i saveznika/ca. Program Transpozijuma je predstavio priliku za upoznavanje i ostvarivanje regionalne suradnje aktivista/kinja koji/e se bave promicanjem prava trans, inter i rodno varijantnih osoba.

Ovogodišnji Transpozijum je otvoren 23. marta, a prva održana radionica pod nazivom Solidarnost, zajednica i terminologija je bila uvod i razmjenjivanje ideja i očekivanja od Transpozijuma, načina izgradnje solidarnosti unutar TIRV zajednice i ostalih skupina i pokreta, te upoznavanje s terminologijom i načinima komunikacije, prenosi LGBT.ba.

Nakon prve radionice uslijedile su dvije paralelne radionice: Burn Out – šta nam radi i kako ga spriječiti i Drag 101 – A Lesson i Drag Herstory. Učesnici/e su bili/e u mogućnosti izabrati jednu od dvije ponuđene radionice, s obzirom da su se odvijale u isto vrijeme. Iako je bilo teško odlučiti se za samo jednu radionicu, na osnovu razmjene iskustava, došli/e smo do zaključka da su obje radionice bile vrlo zanimljive i informativne.

U petak, 24. marta održane su još dvije paralelne radionice: Tranzicija – mogućnosti i iskustva i Partransični odnosi. Na ovim radionicima učenici/e su se zbližili ličnim pričama i iskustvima, koja su bila uzajamno korisna, s obzirom da se govorilo o procesu tranzicije i o vezama s transrodnim osobama. Ovaj dan se završio otvaranjem izložbe Opažanja, a nakon toga otvaranjem festivala Merlinka.

U subotu, 25. marta, održane su radionice Moja tranzicija je završena, kuda dalje?, Izvan okvira binarnosti, Budi promjena koju želiš vidjeti, Moje tijelo – moj hram, Mentalno zdravlje: Grupa podrške, koje su bile korisne za svakog učesnika/cu ponaosob.

Program zadnjeg dana Transpozijuma je bio popunjen radionicama Interspolnost – raznolikost ljudskih tijela, Seksame, otvori se, te se održala Aktivistička biblioteka, u kojoj su osobe ponudile svoja iskustva u raznim područjima poput zakonodavnog okvira i procesa promjene dokumenata, depatologizacije, trans i inter aktivizma, kao i mnoga druga iskustva za koje su učesnici/e izrazili/e interesovanje. Nakon završetka Aktivističke biblioteke Transpozijum je zatvoren, a učesnici/e su dijelili/e svoje lične utiske s Transpozijuma.{slika}