U fokusu

pobjeda duginih obitelji

Udruga Vigilare proglašena krivom za diskriminaciju LGBTIQ osoba i njihovih obitelji

Udruga Vigilare proglašena krivom za diskriminaciju LGBTIQ osoba i njihovih obitelji

Pixabay

Udruga Vigilare u petak je pred Županijskim sudom u Zagrebu nepravomoćno proglašena krivom za diskriminaciju, poticanje na diskriminaciju i uznemiravanje LGBTIQ osoba i njihovih obitelji, i to temljem tužbe koju je protiv njih podnijela udruga Dugine obitelji.

Dugine obitelji tužile su Vigilare zbog pokretanja peticije naziva “Stop homo-propagandi državne televizije. Zaustavimo fake-duge, zaštitimo djecu i obitelj!”, i to naročito zbog dijela teksta koji navodi da “Takvo okruženje je za djecu štetno te dopirnosi stvaranju nezdravih pojedinaca, a time i nestabilnog društva” i “Hrvatska televizija preko homoseksualnog sadržaja želi skuhati našu djecu i cijelo društvo, te nametanjem homo-propagande normalizirati ono što je neprirodno i nastrano.”

U presudi Županijskog suda nalaže se udruzi Vigilare da u roku od osam dana mora ukloniti sav diskriminirajući i uznemiravajući sadržaj sa njihove web stranice, te im se zabranjuje dajnje objavljivanje i korištenje sadržaja koji na bilo koji način diskriminira, potiče na diskriminaciju i uznemirava LGBTIQ osobe, njihove obitelji i djecu. Vigilare također mora na svoj trošak u roku od osam dana objaviti presudu u dnevnim novinama “Jutarnji list” i “Večernji list”, te udruzi Dugine obitelji moraju nadoknaditi parnične troškove.

Županijski sud također navodi da je svojim postupanjem udruga Vigilare izravno povrijedila Ustavom zajamčena prava svakome na štovanje i pravnu zaštitu njegovog osobnog i obiteljskog života, te da se tekstovi na web stranici peticije navedene u sporu ne mogu smatrati slobodnim iznošenjem misli i govora budući da nije u skladu s ustavom zajamčenim slobodama – prvenstveno zaštitom osobnog i obiteljskog života.

Presudu je komenitrao predsjednik udruge Dugine obitelji, Daniel Martinović:

“Ovo je stvarno veliki trenutak za sve LGBTIQ osobe u Hrvatskoj i za sve naše obitelji. Želimo se prvenstveno zahvaliti našoj odvjetnici Zrinki Bojanić, uz koju smo pisali tužbu i koja nam je neizmjerno pomogla u ovom postupku. Jako nam je drago da nismo morali čekati godinama na presudu, kao što znamo da se događa u sličnim postupcima. Ova presuda daje svima nama vjeru i nadu u naše sudstvo, da će ono biti na pravoj strani povijesti, da će štititi naša Ustavom zajamčena prava, i da će poštivati pozitivne prakse prepoznate u mnogim drugim progresivnijim zemljama.”

Upitan za komentar o sadržaju koji je iznijela udruga Vigilare na svojim stranicama, Martinović nastavlja: “Jako je bitno što je prepoznata diskriminacija, i jako je bitno što se presudom zabranjuje daljnje objavljivanje sličnih sadržaja udruzi Vigilare. U zadnjih osam godina LGBTIQ osobe u Hrvatskoj konstantno su izložene objavama kojima nas se demonizira, iznose se podaci iz znanstveno diskreditiranih istraživanja i šire se predrasude koje nemaju uporišta u realnosti. Takav sadržaj dovodi do toga da se na karnevalima spaljuju rainbow zastave ili kipovi istospolnih parova s djecom, a nije trebalo dugo da huligani pokušaju spaliti i stvarne gej osobe, što je užasno i za svaku osudu. Nadamo se da će ova presuda obeshrabriti u širenju diskriminacije i ostale udruge poput Vigilare.”

“U ovim nesigurnim vremenama, kada svima nama i dalje prijeti pandemija COVID-19, središnjoj Hrvatskoj i dalje prijete potresi, drago nam je da je za početak godine stigla i jedna pozitivna vijest koja se nadamo će barem malo uljepšati dane i LGBTIQ osobama u Hrvatskoj, i svim našim podržavateljima i podržavateljicama.” zaključio je Martinović.