U fokusu

Justice and Equality Fund

Crowfunding kampanja #MeToo prikupila dva milijuna funti za žrtve seksualnog nasilja

Crowfunding kampanja #MeToo prikupila dva milijuna funti za žrtve seksualnog nasilja

Crowfunding kampanja pokrenuta u odjeku pokreta #MeToo prikupila je više od dva milijuna funti namijenjenih britanskim organizacijama koje se bore protiv seksualnog uznemiravanja i nasilja. Organizatori u Justice and Equality Fundu objavili su poziv donatorima/icama nakon što su objavili isplate donacija organizacijama, godinu dana nakon što je #MeToo kampanja preplavila internet.

“Tek smo na početku”, rekla je Samantha Rennie, izvršna direktorica ženske skupine Rosa, koja je organizirala projekt. “Što se više ljudi, kompanija i organizacija priključi kampanji i donira sredstva, brže ćemo doći do cilja”.

Kampanja #MeToo preplavila je internet prošle godine kada su stotine žena javno izašle s optužbama protiv holivudskog mogula Harveyja Weinsteina u skandalu koji je pokrenuo veću, globalnu debatu o seksualnom zlostavljanju i nasilju.

Kampanja je rezultirala pokretanjem Justice and Equality Funda u veljači prošle godine, kojeg su podržale svjetski poznate glumice Emma Watson, poznata po aktivizmu za ženska prava te Keira Knightley. Waston je donirala milijun funti i podržala kampanju kao korak prema “sistemskim promjenama”, dok je Knightley naglasila da se nada da će nastaviti s prikupljanjem sredstava kako bi podržali još važnih organizacija koje se bore za prava žena i djevojčica.

Organizacija Rosa navodi kako je humanitarna organizacija Comic Relief donirala dodatnih milijun funti.

Organizacija koja je primila velik dio donacije jest Women’s Aid Federation Northern Ireland te je istaknula kako će iskoristiti 200 tisuća funti donacije za ponovno pokretanje kriznog centra za žrtve silovanja, 12 godina nakon što se zatvorio.

Među drugim organizacijama koje su primile donirana sredstva su linija za pravnu pomoć Rights of Women, Scottish Women’s Rights Centre te London Black Women’s Project