U fokusu

borba za reproduktivna prava

Platforma za reproduktivnu pravdu uputila pismo Vladi i ministrima/cama kojim zahtijeva oštru osudu kršenja ljudskih prava u Poljskoj

Platforma za reproduktivnu pravdu uputila pismo Vladi i ministrima/cama kojim zahtijeva oštru osudu kršenja ljudskih prava u Poljskoj

Platforma za reproduktivnu pravdu

Danas 30.11. Platforma za reproduktivnu pravdu je ispred Hrvatskog sabora održala konferenciju za medije povodom upućivanja pisma Vladi i ministrima RH kojim od političkih dužnosnika zahtijeva oštru osudu i poduzimanje političkih poteza u okviru bilateralnih odnosa s Poljskom kao i na razini raspoloživih mehanizama u okviru EU institucija. Pismo koje je potaknuto zabrinutošću u pogledu odluke Ustavnog suda Poljske donešene 22. listopada kojom je pobačaj u slučaju “teške i ireverzibilne malformacije ili neizlječive bolesti koja ugrožava preživljavanje fetusa” proglašen neustavnim je u samo nekoliko dana potpisalo preko 35 kolektiva, organizacija i udruga.

Na konferenciji su govorile Petra Karmelić ispred Platforme za reproduktivnu pravdu, saborska zastupnica Rada Borić ispred Kluba lijevo-zelenog bloka i Sanja Cesar iz udruge CESI (Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje).

“Ovom odlukom ugrožavaju se zdravlje i životi žena koje se prisiljava roditi protivno njihovoj volji čak i u slučaju ozbiljnog ili fatalnog oštećenja fetusa ili ih se podvrgava nesigurnim pobačajima na crnom tržištu i kaznenom progonu. Time Poljska krši međunarodne obveze u pogledu ljudskih prava, krši pravo žena na život, zdravlje, privatnost, ravnopravnost i nediskriminiranost, ali i pravo na slobodu od mučenja i nečovječnog i ponižavajućeg postupanja“, rekla je Petra Karmelić.

Rada Borić je naglasila kako su legitimitet poljskog Ustavnog suda i valjanost njegovih odluka upitni zbog čega je Europska komisija i pokrenula postupak. Podsjetila je kako je prije nekoliko dana Europski parlament usvojio Rezoluciju o pobačaju u Poljskoj kojom je snažno osuđena ova presuda i nazadovanje seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja žena u Poljskoj. “Zastupnici/e HDZ-a u Europskom parlamentu nisu podržali rezoluciju EP-a o vladavini prava u Poljskoj u kontekstu nedavno donesene presude o pobačaju, iako se Rezolucija temelji na nizu obvezujućih međunarodnih dokumentata, zakona, rezolucija i povelja, koji garantiraju ženama slobodu i autonomiju, jednakost i ljudska prava. Za razliku od HDZ-a veliki dio zastupnika njihove ‘europske obitelji’ – zastupnici Europske pučke stranke, izglasali su rezoluciju. Sudeći po ‘europskim politikama’ HDZ-a, bojim se da nam predstoji borba za očuvanje prava žena, posebice reproduktivna prava žena u Hrvatskoj”, izjavila je.

Na situaciju s reproduktivnim pravima u Hrvatskoj upozorila je Sanja Cesar iz udruge CESI: “U RH je već na djelu ‘poljski’ scenarij u kojem Vlada ne poštuje odluku Ustavnog suda o donošenju novog zakona, ženama se uskraćuje medicinska skrb prilikom pobačaja i one odlaze izvan granica zemlje, a najavljuju se nazadne restriktivne mjere, poput obaveznog savjetovanja i perioda čekanja. Stoga, tražimo zakon koji bi u središtu imao ženu, njezine zdravstvene potrebe i prava, ne bi postavljao barijere i dodatno stigmatizirao žene, te će omogućiti izbor postupaka u skladu dosegom medicine, pa tako i medikamentozni pobačaj. Pobačaj treba za ženu biti besplatan, a isto tako i kontracepcija. Neželjene trudnoće se mogu prevenirati sveobuhvatnom seksualnom edukacij junom i informiranjem. Nećemo dozvoliti da nas se prisiljava na rađanje, s za svoja prava ćemo se i dalje boriti, na cesti, u Saboru i tražiti međunarodnu podršku”.

Naglasile su kako Poljakinje upravo drže lekciju kako se bori za svoja prava, da u Poljskoj još uvijek traju masovni prosvjedi zbog grubih kršenja ljudskih prava na koje država reagira prekomjernom silom policijskih snaga, angažiranjem vojske i nasiljem ekstremno desnih grupa te da prosvjednice sada traže smjenu desne vlade, sekularnu državu, neovisnost sudova, zaštitu okoliša i promjene zakona o radu.

Na kraju su ponovile svoje zahtjeve prema političkim dužnosnicima RH: da javno osude ovu odluku na najvišoj političkoj razini, u bilateralnim odnosima s Poljskom, ali i zajedno s drugim članicama EU rasprave ovo pitanje; da potaknu i podrže Europsku komisiju da ojača i upotrijebi sve raspoložive alate u obrani vrijednosti Europske unije; da izraze solidarnost sa ženama i svima koji prosvjeduju u Poljskoj i pozovu poljsku vladu da poštuje njihovo pravo na mirno okupljanje, prestanu s uporabom sile i da ih zaštite od nasilja ekstremno desnih grupa; da podrže dostupnost pobačaja ženama u Poljskoj i ponude im subvencionirane ili besplatne zdravstvene usluge u Hrvatskoj te da financijski podrže organizacije civilnog društva koje Poljakinjama pružaju abortivnu skrb.