U fokusu

Nasilje nad ženama u Indiji

Deseci tisuća žena u Indiji žrtve napada kiselinom

Deseci tisuća žena u Indiji žrtve napada kiselinom

Desetine tisuća žena u Indiji napadnute su i spaljene kiselinom, kerozinom ili alkoholom svake godine, no ignoriranje dugotrajnih posljedica takvih napada pokazuje da vrlo mali broj žrtava dobije podršku da ponovno izgrade svoje živote, navodi organizacija International Foundation for Crime Prevention and Victim Care (PCVC).

Spomenuta organizacija, koja pomaže žrtvama obiteljskog nasilja, ističe kako su ovakvi napadi jedan od najgorih oblika napada na žene. Brojne žrtve ne samo da pate od fizičkih posljedica napada, već se suočavaju i sa traumom koja im onemogućava da nastave živjeti, ističu u organizaciji.

PCVC navodi da, iako žrtve u Indiji primaju medicinsku pomoć, ništa se drugo zapravo ne događa, što mnoge ostavlja da se same nose s dramatičnim promjenama na koje su prisiljene. “Ne osporavajući težinu drugih oblika nasilja nad ženama, žrtve koje pate od opeklina pate na jedinstven način zbog društvene stigme i odbacivanja od strane svojih obitelji, što se u većini slučajeva događa zato što su siromašne, neobrazovane ili bez vještina da se same brinu o vlastitoj dobrobiti”, navodi Prasanna Gettu, osnivačica i direktorica PCVC-a. Gettu ističe kako je nužno osigurati psihosocijalnu, pravnu i financijsku pomoć žrtvama.

Ne postoji precizan podatak o broju ljudi koji su žrtve ovakvih napada u Indiji. Znanstveni rad objavljen 2016. godine na znanstvenoj web stranici Researchgate procjenjuje da se radi oko sedam milijuna ozljeda godišnje, koje rezultiraju s 140 tisuća smrtnih slučajeva. Pritom žene čine 68 posto smrtnih slučajeva izazvanih ozljedama od napada kiselinom.

Indijske novine često pišu u slučajevima napada na žene kiselinom od strane ljubomornih partnera ili spaljivanja kerozinom od strane supruga ili rođaka zbog miraza.