U fokusu

8. mart je dan pružanja otpora

Noćni marš: “Feminizam smo sve mi. I gotovo!”

Osmi mart je dan borbe i otpora. To je dan kada se održavaju noćni marševi diljem Hrvatske i regije. Donosimo pregled događanja u različitim gradovima.

noćni_marš_Zagreb

Foto: Luka Pešun/Faktiv Facebook

Na 8. mart slavimo žensku borbu koja traje desetljećima. Pokazujemo da nećemo šutjeti, da ne odustajemo, da ćemo se glasno, solidarno i zajedno boriti za pravednije, sigurnije i slobodnije društvo.

Kamo na Noćni marš?

Zagreb

Faktiv u Zagrebu i ove godine organizira Noćni marš pod sloganom „Feminizam i gotovo“. Okupljanje počinje u 18 sati na Trgu žrtava fašizma. Do Zrinjevca će se kretati rutom: Trg žrtava fašizma – Ulica Franje Račkog – Jurišićeva – Trg – Ilica – Gundulićeva – Masarykova – Teslina – Zrinjevac. Priključiti se možete u bilo kojem trenutku, a zašto je feminizam izrazito bitan u ovom trenutku – čitajte u najavi marša.

Faktiv poručuje: „Mi smo radnice i penzionerke, studentice i učenice, izbjeglice i migrantkinje, strane radnice i djevojčice. Mi smo trans žene, mi smo isprebijane žene, mi smo tihe i glasne, zajebane i prestrašene, hrabre i umorne. Mi smo feministkinje, a to znači da ne odustajemo. Ne odustajemo jer rastu i inflacija i rasizam i broj ubijenih u Gazi. Rastu nasilje i desnica, raste broj femicida, ali raste bome i naš bijes. I ove godine marširamo, jedna uz drugu, svjesne da bez feminizma nema pravde i nema sreće. Marširajte s nama jer feminizam gradimo zajedno. Feminizam smo sve mi. I gotovo.

Split

Noćni marš će se održati i u Splitu, pod nazivom „Ni sama! Ni kriva! Ni druga!“ Kreće se u 18:00 sati s Trga Gaje Bulata. Nakon uvodnog programa, ide se kroz Marmontovu, preko Rive, Podruma i Peristila, kroz Krešimirovu ulicu do Pjace, gdje će marš završiti prigodnim obraćanjem donositeljima političkih odluka i isticanjem zahtjeva za poštivanje i zaštitu prava žena.

“Slavimo žene, žensku solidarnost i podršku. Podsjećamo da su žene svakodnevno izložene strukturnom nasilju. Na ulici, na radnom mjestu, u svom domu, kroz sustav koji bi im trebao omogućiti efikasnu pomoć i podršku, ali ih zlostavlja dugotrajnim postupcima i zanemarivanjem činjenice da su žene i djeca izravne žrtve rodno uvjetovanog nasilja”, poručuju organizatorice marša Domine.

Foto: Domine/promo
Osijek

„Žena s glasom“ parola je ovogodišnjeg Noćnog marša u Osijeku kojeg organizira neformalna inicijativa Noćni marš Osijek. Okupljanje počinje u 19 sati na Trgu Ante Starčevića, a ruta je Trg Ante Starčevića – Kapucinska ulica – Ulica Europske avenije – Park Kralja Držislava (kod Školjke).

Organizatorice poručuju; „Slavimo 8. mart pod parolom “Žena s glasom” jer ženama se unatoč tomu što su prije sedamdeset i osam godina izborile pravo glasa, taj glas danas nastoji utišati. Nastoji ga se vratiti u četiri zida kuhinje, nastoji ga se svesti na histeriziranje bez povoda jer smo tobože ravnopravne. Međutim, istina koju svakodnevno živimo, itekako je drugačija. Danas, Hrvatska je na europskom začelju u pogledu ravnopravnosti spolova unatoč nizu zakona.“

Pozivaju što veći broj žena da izađu na izbore jer na taj način mogu mijenjati javne politike vezane za njihov položaj i dodaju: „pravo na slobodu i sigurnost, slobodu u izboru partnera/partnerice, pristupačan zdravstveni sustav, pravo na dostojanstvenu plaću i mirovinu – sve su to prava koja su nam još uvijek ugrožena; prava za koja nas pokušavaju uvjeriti da su privilegije. Ravnopravnost žena i muškaraca mora biti osigurana u svim područjima.“

Rijeka

Marš u Rijeci poručuje „Slobodne budite“, a organiziraju ga Građanke i građani Rijeke, LORI, SOS Rijeka, PaRiter i Studentski kulturni centar/Galerija SKC. Okupljanje počinje u 18 sati na Kontu, a marš završava na Jadranskom trgu gdje će se održati prosvjedni program.

Rodna nejednakost živa je i zdrava. Živi u svim društvima, u svim slojevima društava. Očituje se u raspodjeli moći, resursa, prava, u normama i vrijednostima, u strukturama najvažnijih društvenih organizacija, u politikama. Najradikalniji primjeri, kad se kao društvo zgrozimo, oni su iz domene (ne)zaštite samih ljudskih života, pristupa zdravlju i učinaka na zdravlje. No, treba li doći do nasilja i femicida da bismo se javno zgrozili i zgrozile?”, poručuju organizatori/ice.  

A od čega sve žele da budemo slobodne čitajte u pozivu na marš.

Foto: Facebook događaj marša
Šibenik

Ove se godine Noćni marš održava i u Šibeniku. Okupljanje je u 18 sati na Trgu Poljana nakon čega se prosvjednom šetnjom preko Kalelarge ide do Trga Republike Hrvatske.

“Ako nam karanfili, čokolade, komičari, filmovi, večere i popusti građevinskog materijala ne brišu gorak okus nejednake plaće, neplaćenog rada, manipulacija s koeficijentima, slobodnim danima, godišnjima, izrabljivanja, seksističkih upadica, neželjenih pogleda, dodira, udaraca, ubojstava, nebrige za osnovnu socijalnu infrastrukturu, nebrige za odgoj i obrazovanje naše djece, pokušaje prisile na vojne igre moćnika čija djeca nikad neće u rat, nepostojećeg zdravstvenog sustava, nepostojećeg sustava skrbi o starijima, preskupog života, nedostojnih životnih prostora koji se rentaju za suho zlato, uplitanja u jajnike, maternice, uplitanja u odabire partnera i partnerica, životne odluke, „šta će selo reć’“ priče, „čigova si mala“ priče i ostale otrove koje svakodnevno vidimo i živimo, pridružite nam se na šetnji od Trga Poljana do Trga Republike Hrvatske”, poručuju iz Šibenske udruge mladih ŠUM i Kulturne udruge Fotopoetika, organizatora marša.

Maršira se i u Beogradu pod geslom „Uvek na prvoj liniji“, ali i u drugim gradovima u Srbiji. Slogan marša u Sarajevu je Ja – Ti – Mi* UJEDINJENI/E PROTIV #diskriminacije #nasilja #ratova i #siromaštva.

Kako još pružamo otpor?

Javna akcija

8. mart u Zagrebu će početi simboličnom javnom akcijom „Sigurne na radnom mjestu, slobodne od zlostavljanja“. U 10:30 na Trgu sv. Marka, čitat će se primjeri zlostavljanja na radnom mjestu koje žene prečesto doživljavaju. Organizatorice akcije su Ženska mreža Hrvatske, Ženska sekcija Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i CESI -Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u suradnji s drugim ženskim organizacijama i inicijativama.

Prema istraživanju Dunje Bonacci Skenderović čak 73% žena doživjelo je spolno uznemiravanje na radnom mjestu. Većina žena doživjela je više oblika spolnog uznemiravanja i nasilja, od neželjenih seksualnih primjedbi do pokušaja silovanja ili silovanja.

 „Samo 16% prijavilo je uznemiravanje zbog nedostatka povjerenja u sustav zaštite i straha od odmazde. Zbog toga u povodu 8. marta tražimo da Hrvatska žurno ratificira Konvenciju 190 Međunarodne organizacije rada protiv nasilja i uznemiravanja i da djelatno provede zaštitu od takvog kršenja radnih prava žena“, poručuju aktivistkinje.  

Panel – diskusija

U sklopu Ženskog filmskog festivala, u Centru za kulturu Trešnjevka, od 19 sati će se, također, govoriti o uznemiravanju na radnom mjestu. Bit će prikazan film Kreše Golika „Od 3 do 22“ koji se bavi položajem žene u društvu, a potom će se održati panel – diskusija na temu „Seksualno uznemiravanje na radnom mjestu i važnost sindikata“. Na panelu će se govoriti o aktualnim pitanjima vezanim za nasilje nad ženama, mladim ženama, političko i medijsko uznemiravanje, nepravdu sustava, zaštitu žrtava i prevenciju problema uznemiravanja.

Govorit će Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Radojka Kraljević, psihologinja i Lovorka Marinović iz Centra za nove inicijative. Raspravu će moderirati Maja Sever, predsjednica Sindikata novinara i predsjednica Europske federacije novinara, a uvodna i završna riječ će pripasti Danijeli Stanojević, umjetničkoj direktorici i producentici ŽFF/OBR.

Ovo su samo neka od događanja na kojima možete pružiti otpor i glasno sudjelovati u borbi za ravnopravnost, nenasilje, sigurnost, dostojanstvo i  slobodu. Pronađi mjesto otpora u svom gradu/zajednici i vidimo se na 8. mart!