U fokusu

Web stranica dobila.ba

Destigmatizacija menstruacije kroz nove medije

Destigmatizacija menstruacije kroz nove medije

I danas, u 21. stoljeću, menstruacija i dalje predstavlja tabu temu. O njoj se ne priča javno, u reklamama se banalizira, a od pomisli da muškarac kupi uloške mnogi padaju u nesvijest.

Kako bi razbila mitove o menstrukaciji, potaknula otvorenu raspravu o ovoj temi i pružila djevojčicama i ženama mjesto gdje će moći pronaći sve informacije i podijeliti iskustva, nastala je web stranica Dobila.ba.

S urednicama stranice, Lamijom Begagić i Slobodankom Dekić, razgovarala je Hilma Unkić s portala diskriminacija.ba.

Intervju prenosimo u cijelosti.

Kome je namijenjen sajt Dobila.ba? Pretpostavljamo da će od njega najviše koristi imati djevojčice tinejdžerskog uzrasta, ali sigurno ne bi bilo loše da svi s vremena na vrijeme pročitaju ponešto o menstruaciji?

Sajt je namijenjen prvenstveno djevojčicama, ali i njihovim roditeljima, idealno bi bilo i nastavnicama i nastavnicima. Želja nam je bila učiniti djevojčicama i mladim djevojkama susret s tim famoznim krvarenjem manje traumatičnim. Sajt se ne bavi floskulama da se s prvom menstruacijom preko noći postaje žena, već kroz iskustva drugih i kratke i uzrastu prilagođene tekstove napokon normalizuje ovo iskustvo: da, menstruacija može da bude i nezgodna, i obilna, i bolna, i svakakva, ali je dio nas i naših života. I nije sramota i ne postoji niti jedan razlog da se o njoj šapuće ili šuti – to je, vjerujemo, glavna poruka koju smo htjele da pošaljemo. 

Tko sve stoji iza sajta, ko su kreatori/ce, ilustratori/ce, autori/ce tekstova i kako je krenula priča?

Ideju je pokrenula Boba Dekić, svesrdno je prihvatila Lamija Begagić, a potom i ostatak kreativnog tima: Smiljana Veljović, Klaudija Mlakić Vuković, Mane Radmanović i Nemanja Popović. Pravile smo ga jer smo osjetile da i danas, a već smo u kasnim tridesetim i ranim četrdesetim, na kafama, večerama, druženjima, imamo potrebu govoriti o iskustvima svojih tijela, a menstruacija je svakako jedno od takvih iskustava. Zapitale smo se pričaju li djevojčice o tome međusobno, da li potajno i u šiframa, i odlučile smo da radimo sajt. Iza nas ne stoji nikakva organizacija, niti sponzor, osim novca od prodaje Bobine Mazde Premacy, za plaćanje domene i inih troškova.

Jedan dio sajta posvećen je i mitovima o menstruaciji. Koji su to najučestaliji mitovi kojima učimo djevojčice na našim prostorima?

Većina tih mitova implicira da kada imaš menstruaciju, moraš da miruješ, ne možeš nista da radiš, život staje. I zaista, nekim djevojkama i jeste tako, zbog bolova. Ali ne svima, i to ne mora da bude pravilo. Bitno je da sama odlučiš šta ti prija u tim danima – možeš da maziš sebe i digneš sve četiri u vis, možeš i da luduješ ako ti je tako lakše. Ali, ti ćeš da odlučiš šta ćeš da radiš i kako. Tu je i čest mit o nekom famoznom paktu o nenapadanju između menstruacije i vode. Jedan od opasnijih mitova, priznat ćemo, budući da tijelo tokom tih nekoliko dana zahtjeva i pojačanu higijenu, a ne nikakvu. Također, budući da generalno djecu, što u školama, što u porodici, odgajamo na strahu od nepoznatog, djevojčice dosta rano menstruaciju povezuju sa neželjenom trudnoćom. Uz ono ponosno “Sad si žena!”, nužno ide i to prijeteće “Sad možeš zatrudniti!”. Nastojale smo ovim sajtom pokazati da je menstruacija ipak više od toga.

Koliko ste i same u procesu kreiranja sajta učile o vašim menstruacijama? Da li je bilo informacija koje niste ranije znale, i šta je vama bio najzanimljiviji podatak kojeg ste naučile?

Da, definitivno, kada smo pravile kviz, na neka pitanja nismo odmah znale odgovor. Mada, moramo da priznamo da mnogo manje znamo o menopauzi nego o menstruaciji, iako nam se ista bliži neumitno.Šalu na stranu, mnogo smo učile, ali ne samo o menstruaciji, nego i o tabuiziranju ženskog iskustva, o iskustvima stida, krivice, straha. Ponajviše smo, zapravo, učile ne iz udžbenika i knjiga koje su nam bile izvori, već iz iskustava drugih žena okupljenih u rubrici ‘Naše menstruacije’ za koju svaka od nas može poslati svoju priču, pa vas i ovdje pozivamo da to učinite na mail adrese navedene u impresumu ili na FB page Dobila.ba.

Da li, na neki način, preuzimate ulogu koju bi trebale obavljati odgojno-obrazovne ustanove, u kojima se još uvijek prilično površno uči o fizičko-psihološkim razvojnim procesima mlade osobe?

Ni stotinu sajtova ne može da zamijeni vrijednost uvođenja seksualnog obrazovanja u škole, a čini se da se to neće skoro desiti. U školama se uči o reprodukciji kao da smo neke životinje koje su samo predodređene da rađaju. A seksualnost je mnogo više od toga, pa i sama menstruacija. Nadamo se da je ovaj sajt jedan od načina da se seksualno obrazovanje konačno probije do mladih ljudi i do škola, a mi ćemo se potruditi da mu otvorimo školska vrata, makar, kako je to obično jedino i moguće, zahvaljujući entuzijazmu pojedinki i pojedinaca koji rade u nastavnom procesu.

Imate li neki savjet za sve mame, tetke, sestre, učiteljice – na koji način bi trebalo da pristupe ovoj tematici kada razgovaraju sa djevojčicama?

Da ih ne plaše, da proslave taj dan, da se našale, da pomognu kad boli, da im gurnu nekad neku teglicu nutele preko reda. Da menstruaciju, ali i odlazak kod ginekologa / ginekologinje, predstave kao nešto važno, ali normalno i sastavni dio života.

Koja je budućnost sajta, na koji način ga planirate održavati?

Prije svega, voljele bismo još malo raditi na njegovoj vidljivosti, te pokušati ga nekim kanalima progurati u škole, razgovarati sa djecom, dijeliti iskustva, a u budućnosti, nasretnije bismo bile kada bismo došle do mladih devojaka/devojčica koje bi bile zainteresovane da ga preuzmu i razvijaju u nešto veće.