U fokusu

provjerite registar birača/ica

Do kraja mjeseca možete podnijeti zahtjev za glasovanje izvan mjesta prebivališta

Do kraja mjeseca možete podnijeti zahtjev za glasovanje izvan mjesta prebivališta

uprava.gov.hr

Ministarstvo uprave upozorilo je u utorak da 31. kolovoza istječe rok za podnošenje zahtjeva za glasovanje izvan mjesta prebivališta, odnosno rok za ispravak podataka upisanih u registar birača/ica.

Registar birača/ica sastoji se od evidencije birača/ica hrvatskih državljana/ki s prebivalištem u Hrvatskoj i evidencije birača/ica hrvatskih državljana/ka koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

Upisivanje u registar birača/ica obavlja se na temelju podataka iz evidencije o državljanstvu, zbirke podataka o prebivalištu i boravištu i evidencije putnih isprava, priopćilo je Ministarstvo uprave.

Registar birača/ica kontinuirano se ažurira na način da se iz registra svakodnevno brišu osobe koje su izgubile biračko pravo (smrću ili prestankom državljanstva), te se upisuju osobe koje su stekle biračko pravo (osobe s navršenih 18 godina života, odnosno osobe koje su primljene u hrvatsko državljanstvo).

Budući se registar birača/ica temelji i na evidenciji prebivališta, svako brisanje iz evidencije prebivališta u Hrvatskoj dovodi do smanjenja broja birača/ica koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, ali i istodobnog povećanja broja birača/ica koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj (tzv. dijaspora). 

Hrvatski/e državljani/ke koji/e su brisani/e iz evidencije prebivališta u Hrvatskoj ne brišu se iz registra birača/ica. Oni svoje biračko pravo mogu ostvariti u statusu birača/ica koji/e nemaju prebivališta u Hrvatskoj (odnosno mogu glasovati samo za XI. izbornu jedinicu, tzv. dijasporu) temeljem aktivne registracije.

Stoga se pozivaju birači/ce da obave pregled, dopunu i ispravak podataka upisanih u registar birača/ica, odnosno da podnesu zahtjev za privremeni upis, aktivnu registraciju, prethodnu registraciju i izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta do srijede, 31. kolovoza.

Zahtjevi se mogu predati osobno, poslati poštom ili na e-mail adresu ureda, te putem sustava e-građani. 

Uvid u registar birača/ica, obrasci zahtjeva, kontakt podaci nadležnih ureda državne uprave u županijama te detaljnije informacije dostupne su na internetskoj stranici Ministarstva uprave www.uprava.gov.hr, stoji u priopćenju.