U fokusu

Otvoren 25. Animafest Zagreb

Dobrodošle u čudesni svijet animacije

Dobrodošle u čudesni svijet animacije

Nina Đurđević i Julien Duval

U prepunoj dvorani kina Europe sinoć je otvoren 25. Svjetski festival animiranog filma- Animafest Zagreb. Pomno odabrana scenografija koja odgovara ovogodišnjoj festivalskoj temi ‘Alisa u zemlji čudesa’ koja slavi 150. godišnjicu izdanja ovog literarnog klasika, pretvorila se u čajanku koja nas je uvela u čudesan svijet animacije. O ovogodišnjem programu govorili su umjetnički ravnatelj Animafesta Daniel Šuljić, producentica Animafesta Vjera Matković, predstavnik Vijeća festivala Nikica Gilić, predstavnica Selekcijske komisije Studentskog natjecanja Ivana Bošnjak i voditeljica Ivana Ostojčić, a pridružili su im se i gosti, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar, pročelnik Ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba Ivica Lovrić, dobitnik nagrade za životno djelo Michel Ocelot i Tal Gadon, predstavnik Akademije za umjetnost i dizajn Bezalel, proglašene najboljom školom animacije.

Nakon uvodnih riječi zahvale Vjere Matković i Daniela Šuljića sponzorima i ostalim partnerima koji su prepoznali važnost ovakve manifestacije koja u srcu Zagreba okuplja profesionalce/ke i ljubitelje/ice animacije iz cijeloga svijeta, prisutnima se obratio Ivica Lovrić i Hrvoje Hribar.  Hribar je održao kratki govor u kojem se osvrnuo na temu ovogodišnjeg Animafesta ‘Alisa u zemlji čudesa’ zahvaljujući “Alisama” iz organizacije festivala, odnosno ženama koje su dokazale kako se i s malo mogu učiniti čuda, što su i dokazale ovogodišnjim izdanjem.

Uslijedila je dodjela nagrada Talu Gadonu za najbolju školu animacije, te Michelu Ocelotu za životno dijelo. Filmski je program otvorenja u Europi započeo je programom natjecanja kratkometražnog filma. Uslijedilo je osam kratkih filmova, redateljice Phuong Mai Nguyen koja je predstavila Moj dom, Zlatko Bourek i Pavao Štalter prikazali su Wiener Blut, Gero Doll film Napredna istina. Nakon njih su uslijedili Oluja na jakni Paula Cabona, zatim Priča o medvjedu Gabriela Osoria, Grumeni Andreasa Hykadea, Zepo Césara Díaza Meléndeza, te Moj Moulton i ja Torill Kove.

Sve do 14. lipnja Zagreb je središte animacije koja ove godine po prvi put spaja dugometražno i kratkometražno izdanje festivala što osigurava još kvalitetniji i ujednačeniji program. Nezaobilazne lokacije na kojima je moguće pogledati preko 300 filmskih naslova iz cijeloga svijeta su kina Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol. Otvorenje je tek uvertira za uzbudljivi tjedan koji će osim sjajnog filmskog programa, ljubitelje/ice animacije odvesti u “klasične” muzejsko-galerijske prostore poput ULUPUHA-a i MSU-a, na predavanja, radionice, simpozij i razne manifestacije koje će se održavati na raznim lokacijama u gradu Zagrebu. Detaljan filmski program i popratna događanja pratite na Facebooku ili službenoj stranici Animafesta.