U fokusu

nastavio čistku i poručio da ga baš briga što ga zovu diktatorom

Erdogan: ‘Europa pomaže teroristima Radničke partije Kurdistana’

Erdogan: ‘Europa pomaže teroristima Radničke partije Kurdistana’

YouTube screenshot

Nakon što je u petak zatvorio čelnike oporbene prokurdske stranke Narodne demokratske stranke (HDP), a diljem europskih gradova su se počeli organizirati prosvjedi protiv diktature turskog predsjednika, Tayyip Erdogan optužio je u nedjelju Europu da pomaže terorizmu svojom potporom Radničkoj partiji Kurdistana (PKK).

“Nije me briga ako me zovu diktatorom ili kako god, to uđe u jedno uho i kroz drugo izađe. Važno je kako me zove moj narod. Europa kao cjelina pomaže terorizmu. PKK djeluje slobodno u Europi. Svaki komad oružja zaplijenjen od militanata PKK-a došao sa Zapada”, kazao je turski predsjednik Erdogan.

Podsjetimo, zajedno s još 11 parlamentaraca/ki prokurdske ljevičarske Narodne demokratske stranke (HDP), uhićeni su i dopredsjednici/e te stranke Selahattin Demirtas i Figen Yüksekdağ, pod optužbom da su u vezi s terorističkim organizacijama. U isto vrijeme, oko 1.30 ujutro, započele su operacije gašenja interneta; najprije je blokiran Twitter, zatim Facebook, a nakon toga i ostale društvene mreže.

“Očekujemo još uhićenja. Cilj je ovih mjera ugasiti treću najveću stranku u parlamentu. Ovo je crni dan ne samo za našu stranku nego i za sve u Turskoj i regiji jer označava kraj demokracije u Turskoj”, oglasio se HDP priopćenjem.

HDP ističe kako ih predsjednik Erdoğan uzima kao glavni cilj svih svojih autoritativnih mjera još od povijesnog rezultata HDP-a na izborima u lipnju 2015. godine kad je stranka uspjela ući u parlament unatoč visokom izbornom pragu od 10 posto i kad je dobila snažnu potporu feminističkog pokreta u Turskoj.

“Razlog je naše principijelno protivljenje njegovoj namjeri uvođenja predsjedničkog sustava u Turskoj. Naša mjesta u parlamentu najveća su prepreka potrebnim ustavnim promjenama”, naglašava HDP i dodaje kako su upravo iz tog razloga održani novi izbori u studenom 2015. godine na kojima je HDP, svim poteškoćama unatoč, ipak opet prešao prag i osvojio 59 mjesta u parlamentu.

“S obzirom na to da nas nije uspio spriječiti da uđemo u parlament, sad nam naređuje da idemo u zatvor”, ističu.

HDP je po mnogo čemu posebna stranka u Turskoj. Svoju platformu gradila je na zagovaranju prava žena, prava etničkih manjina te LGBT prava, a ima i dvojno, rodno uravnoteženo predsjedništvo. Od lipnja 2015. godine tisuće članova/ica, izabranih gradonačelnika/ica i članova/ica vijeća povezanih s HDP-om poslano je zatvor bez ikakve osnove, a pokušaj državnog udara 15. srpnja 2016. godine te uspostava izvanrednog stanja postali su izvrsna prilika za Erdoğana da eliminira čitavu opoziciju.

Također u petak u većinski kurdskom gradu Diyarbakiru u eksploziji automobila bombe ubijeno je 11 ljudi i ranjeno najmanje 100 osoba. Turski dužnosnici odmah su za napad okrivili PKK, iako je teroristička Islamska država u subotu preuzela odgovornost za ovaj napad.