U fokusu

izostala podrška institucija

Europski ženski lobi treba vašu pomoć!

Europski ženski lobi treba vašu pomoć!

Najveća mreža europskih ženskih organizacija Europski ženski lobi treba pomoć građanki i građana kako bi mogao nastaviti s radom.

Naime, ekonomska kriza u Europi trostruko je pogodila žene – smanjivanjem broja zaposlenih/poslova u sektorima u kojima dominiraju žene, ukidanjem socijalnih prava, pa slijedom toga pogođena su  i tijela/mehanizmi za promicanje rodne ravnopravnosti.

“Europski ženski lobi je od svojega osnutka većim dijelom bio sufinanciran (do 80 posto ponekad) od Europske komisije, koja, iako od Lobija, ali i od drugih koji dobivaju grantove, zahtjeva strogo poštivanje rokova, sama kasni s dodjelom sredstava čak i kada su ona odobrena. Stoga, Lobi se morao i zaduživati. Tako su godinama rasli i troškovi, a adekvatan fond za financiranje Lobija nije lako naći jer je ipak riječ o mreži organizacija. Lobi sada čeka odgovor Komisije kako će izgledati financiranje za sljedeću godinu, i bojimo se da će biti ‘rezova'”, kazala je potpredsjednica Europskog ženskog lobija Rada Borić za Libelu.

Dakle, kako bi Europski ženski lobi mogao nastaviti s radom na zaštiti i promociji ženskih prava, posebice u zahtjevima za jedinstvenim europskim dokumentima koji sprječavaju i sankcioniraju nasilje nad ženama, zahtijevaju ‘jednake plaće za jednaki rad’, dobre migracijske politike, ravnomjernu zastupljenost žena u politici i mnoge druge relevantne aktivnosti, EWL treba financijsku pomoć građana i građanki, budući da je adekvatna financijska podrška izostala od institucija.
 
“Postani ‘prijateljica’ ili ‘prijatelj’ Lobija! I mala uplata se računa. S 5, 10 ili 20 eura omogućit će nastavak rada Mreže koja je već bezbroj puta pokazala važnost za očuvanje i promociju ženskih prava u Europi i dala podršku ženama u Hrvatskoj”, napisano je u priopćenju.

{slika} Članak je nastao u okviru projekta Europske mogućnosti za ruralne žene  koji provodi CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u partnerstvu sa Udrugom žena Hera, Prostorom rodne i medijske kulture K-zona i Radijom Kaj. Projekt financira Europska Unija u okviru IPA INFO 2012. Mišljenja i stavovi izneseni u ovom članku ne izražavaju mišljenje i stavove Europske unije.