U fokusu

djelovanje mladih za bolju lokalnu zajednicu

Festival ‘Aktivno sudjelujem’ u Čakovcu

Festival ‘Aktivno sudjelujem’ u Čakovcu

Udruga Zora

Udruga Zora je u subotu 30. rujna 2017. godine na Trgu Republike u Čakovcu od 10 do 15 sati održala Festival “Aktivno sudjelujem”.

Festival, koji je održan u sklopu projekta “Aktivno (su)djelovanje mladih za bolju lokalnu zajednicu”, započeo je 13. rujna 2017. s Kinom za mlade na otvorenom i projekcijom “Kad otvorim oči”, održane u suradnji s Centrom za kulturu Čakovec u Starom gradu Čakovec uz spomenik “Oproštaj”. Na filmu je bilo prisutno 130-ak sudionika, većinom srednjoškolaca i njihovih profesora srednjih škola Međimurja a kako bi se potaknulo kritičko razmišljanje među mladima, istoimeni film je analiziran na Maloj sceni Centra za kulturu Čakovec s njihovim programom “Kino za mlade” – Marinom Oskoruš, ekipom 3.d. medijskim tehničarima Graditeljske škole i profesoricom Ljiljanom Ille.

U subotu 30. rujna 2017. održan je drugi dio Festivala na kojem su se udruge iz Međimurja predstavile javnosti aktivnostima koje provode i to: udruga Zora, udruga Biovrt – u skladu s prirodom, Volonterski ured Međimurja, udruga za promicanje kulture Baraka, Udruga mažoretkinja Nedelišća, neprofitna organizacija Association Strive!, udruga Samoobrana Međimurje, udruga mladih Centar za mlade Čakovec (Cezam), udruga mladih “3FF” Čakovec, udruga mladih Novo Selo Rok te udruga mladih Podturen.

Posjetitelji su tako mogli zaigrati badminton, gumi-gumi, Čovječe ne ljuti se, frizbi, zavrtjeti hula-hop, sudjelovati na radionici origami ždralova (simbola mira) udruge Zora te se uključiti u zajedničke igre s mladima koje su provele članice organizacije “Association Strive!” i saznati o volontiranju i stažiranju u zemljama EU kroz programe Erasmus+. Volonterski ured Međimurja je također informirao građane a posebice mlade o mogućnostima volontiranja i mobilnosti mladih dok je udruga Biovrt – u skladu s prirodom educirala građane o stvaranju ravnoteže u svom vrtu uz dijeljenje paketića mješavine sjemenja za korisne kukce i ptice.

U dva navrata bila je prezentirana tehnika samoobrane udruge “Samoobrana Međimurja” na čelu s Antom Golešom, a uživalo se i u svirci “Ethno Garden” benda čiji članovi su ujedno i članovi udruge “Baraka”. Sudjelovale su četiri udruge mladih Centar za mlade Čakovec (Cezam), 3FF Čakovec, Novo Selo Rok te Podturen koje su svojim promotivnim materijalima informirale posjetitelje a vrijedne članice Udruge mažoretkinja Nedelišća su u dva navrata građane razveselile svojim mažoret plesom.

Iz Zore poručuju: “Na Festivalu “Aktivno sudjelujem”, kojim smo ujedno obilježili 14 godina svog aktivnog rada, sudjelovalo je preko 200 građana – sudionika i posjetitelja svih generacija. Uz odlično raspoloženje svih prisutnih udruga i organizacija razmjenjivala su se znanja, iskustva, stekle nove suradnje i provele kvalitetne aktivnosti za mlade što je i cilj samog Festivala. Pritom im se zahvaljujemo na sudjelovanju, igri, druženju i edukaciji, kao ČAKOM-u, Gradu Čakovcu i partneru projekta Centru za kulturu Čakovec na logističkoj pomoći.”

Projekt provodi Udruga Zora s partnerima udrugom mladih “Mladi u EU” iz Šibenika, Centrom za kulturu Čakovec i njihovim programom Kino za mlade, te suradnicima svih srednjim školama iz Međimurske županije. Projekt je financijski podržalo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Grad Čakovec te Međimurska županija.