U fokusu

Potreba, a ne luksuz

Hoće li EU omogućiti svim zemljama članicama ukidanje poreza na ženske higijenske potrepštine?

Hoće li EU omogućiti svim zemljama članicama ukidanje poreza na ženske higijenske potrepštine?

U četvrtak su se lideri EU usuglasili da će dopustiti Velikoj Britaniji da ukine porez na tampone te da je time postignuto ono što niti jednoj britanskoj vladi do sada nije uspjelo.

Na higijenske proizvode do sada se plaćao porez od pet posto.

Oni koji/e su se zalagali/e za ukidanje takozvanog ‘tampon poreza’ tvrde da su to osnovni proizvodi i da trebaju biti izuzeti od oporezivanja koje je obavezno u EU.

Organizacija koja zagovara izlazak Velike Britanije iz EU ‘Glasaj za odlazak’ (Vote Leave) smatra da je EU popustila samo zato što će Britanci u lipnju glasati na referendumu o članstvu u EU.

Upravo zbog ovakve odluke spram Velike Britanije, lideri EU su odlučili omogućiti i ostalim državama članicama da imaju više fleksibilnosti na smanjenje poreza na dodanu vrijednost (PDV) na ženske higijenske proizvode.

Države članice EU trenutno primjenjuju PDV između 17 i 25 posto na većinu robe, izuzev onoga što se smatra ‘nužno’ poput lijekova, i u nekim državama (uključujući VB), sanitarnih proizvoda.

U praksi, ova odluka će značiti da će zemlje članice EU moći odlučiti koliki PDV žele nametnuti za sanitarne proizvode (uključujući ženske higijenske proizvode).

No, nejasno je što će druge članice učiniti s porezom. Grčka je, na primjer, nedavno podigla porez na ženske higijenske proizvode kako bi zadovoljila mjere štednje EU. U Italiji je u siječnju krenuo prijedlog da se ‘tampon porez’ smanji s 22 na četiri posto.

Trenutno se PDV naplaćuje na ženske higijenske proizvode u većem dijelu svijeta, s izuzetkom od nekoliko zemalja, uključujući Irsku, Jamajku, Nikaragvu, Tanzaniju, Libanon i Keniju.

Također, pet država u SAD-u nema porez na tampone (Massachusetts, Pennsylvania, Minnesota, Maryland i New Jersey), a prijedlog za ukidanje poreza nedavno je u proceduru uputila i Kalifornija.

Valja naglasiti kako, inače, većina ženskih kozmetičkih proizvoda (poput britvica, šampona, krema, dezodoransa) košta u prosjeku 15 posto više nego isti muški proizvodi.