U fokusu

Aktivistkinje nastavljaju dugotrajnu borbu

Hoće li se poljski zakon o pobačaju promijeniti?

Prema postojećem zakonu, pobačaj je legalan samo u slučaju silovanja, incesta ili opasnosti po zdravlje ili život žene.

Foto: Karolina Grabowska (pexels.com)

Poljski restriktivni zakon o pobačaju možda bi se mogao i promijeniti. Naime, poljski parlament je u petak uputio četiri odvojena prijedloga o liberalizaciji zakona o pobačaju posebnom dvostranačkom odboru na razmatranje. Time će, prvi put od 1996. godine, prijedlozi zakona koji se tiču legalizacije i dekriminalizacije pobačaja ići u sljedeću fazu zakonodavnog razmatranja.

Prema dva prijedloga dopustili bi se prekidi trudnoće bez ograničenja do 12. tjedna trudnoće. Treći prijedlog ukida kazne za pobačaj. Četvrti prijedlog predlaže pravo na pobačaj u slučajevima fetalnih abnormalnosti. Zadnji prijedlog bi značilo povratak na regulative koje su postojale prije 2021. godine, kada su u Poljskoj na snagu stupile izmjene zakona kojim je pobačaj gotovo u potpunosti zabranjen.

Prema postojećem zakonu, pobačaj je legalan samo u slučaju silovanja, incesta ili opasnosti po zdravlje ili život žene. No, do novih restrikcija, većina legalnih pobačaja u Poljskoj (više od 90% u 2019. godini) bili su rezultat fetalnih abnormalnosti. To u praksi znači da je trenutno pobačaj u toj zemlji gotovo potpuno zabranjen.

Poljske aktivistkinje spremne na sve izazove

Iako ovakva vijest donosi određenu dozu nade i optimizma, put do sigurnog i dostupnog pobačaja u Poljskoj će biti izazovan. Ne zna se koliko će trajati rasprava o predloženim izmjenama zakona, no poljske aktivistkinje će se nastaviti boriti.

“Obećavamo da ćemo se snažno suprotstaviti bilo kakvim pokušajima potkopavanja našeg cilja, nepokolebljivo zagovarajući da pobačaj bude legalan, siguran i dostupan unutar poljskog zdravstvenog sustava, u skladu s međunarodnim standardima”, poručuju iz centralno i istočno europske mreže za seksualno i reproduktivno zdravlje i prava ASTRA.

Istovremeno, Europski parlament je prošli tjedan usvojio rezoluciju o uključivanju prava na pobačaj u Povelju EU o temeljnim pravima. 336 zastupnika/ca glasalo je za, 163 protiv, a 39 je bilo suzdržano.