U fokusu

MEĐUNARODNI DAN ŽENA 2017.

Island je prva zemlja na svijetu koja će prisiliti kompanije da jednako plaćaju radnike i radnice

Island je prva zemlja na svijetu koja će prisiliti kompanije da jednako plaćaju radnike i radnice

Na Međunarodni dan žena, 8. ožujka ove godine, Island je postao prva zemlja na svijetu koja će prisiliti kompanije da jednako plaćaju radnike/ce bez obzira na njihov rod, etnicitet, seksualnu orijentaciju ili nacionalnost.

Islandska Vlada je objavila Standard za jednake plaće koji će zahtijevati od svih poslodavaca koji imaju više od 25 zaposlenika da osiguraju jednaku plaću za jednaki rad svojih radnika/ca, te je u proceduru poslala prijedlog novog zakona koji će od kompanija zahtijevati certifikat kojim dokazuju jednakost u plaćama.

Island nije prva zemlja koja je uvela ovakvu proceduru – imaju je Švicarska i američka država Minnesota – no prva je zemlja koja će taj zahtjev zakonski regulirati kao obvezu.

Islandski ministar za jednakost i socijalna pitanja Thorsteinn Viglundsson, izjavio je povodom Međunarodnog dana žena kako je “pravo vrijeme za radikalne poteze po ovom pitanju”. “Pravo na ravnopravnost je ljudsko pravo. Moramo osigurati da muškarci i žene imaju jednake mogućnosti na radnom mjestu. Naša je odgovornost da poduzmemo svaku mjeru kojom možemo to postići”, rekao je.

Ovaj potez je dio islandskoga akcijskog plana u iskorijenjivanju rodnog platnog jaza do 2022. godine.

U listopadu su tisuće islandskih radnica napustile svoja radna mjesta točno u 14.38 sati kako bi protestirale zbog rodne nejednakosti u plaćama. Prema izračunu sindikata i organizacija za prava žena, kada se radi o tipičnom osmosatnom radnom danu, Islanđanke nakon 14. 38 sati zapravo rade besplatno.

Island je kao zemlja prethodnica uvođenja rodne jednakosti u plaćama već uveo minimalnu 40-postotnu kvotu za žene u odborima kompanija koje imaju više od 50 zaposlenih.

Svjetski ekonomski forum je unazad osam godina rangirao Island kao najbolju zemlju na svijetu što se tiče rodne ravnopravnosti, no unatoč tomu Islanđanke još uvijek zarađuju 14 do 18 centa manje od muškaraca.

Očekuje se da će novi zakon biti usvojen u parlamentu, a njegova potpuna implementacija se očekuje do 2020. godine.

Ministar Viglundsson je rekao kako se neki suprotstavljaju zakonu argumentirajući to nepotrebnom birokracijom.

“Kompanijama to naravno predstavlja teret, no mi cijelo vrijeme imamo slične zahtjeve prema kompanijama kroz godišnje financijske revizije. Treba se usuditi napraviti nove korake, biti hrabar i borbi protiv nepravde”.

Prevela i prilagodila Sanja Kovačević