U fokusu

52 godine do eliminacije

Žene na Islandu otišle s posla u 14.38 kako bi prosvjedovale protiv jaza u plaćama

Žene na Islandu otišle s posla u 14.38 kako bi prosvjedovale protiv jaza u plaćama

Arnþór Birkisson/Kvennafrí /Facebook

Nejednakost plaća pokazuje kako žene diljem Europe zapravo rade besplatno. Tisuće zaposlenica diljem Islanda u ponedjeljak su napustile svoja radna mjesta u 14:38 kako bi prosvjedovale protiv činjenice da zarađuju manje od muškaraca.

Island je prva država na svijetu po pitanju rodne ravnopravnosti, no žene ipak zarađuju u prosjeku 14-18 posto manje od svojih kolega. Sindikati i ženske organizacije ističu da u svakodnevnom osmosatnom radnom vremenu žene rade bez plaće od 14:38 sati.

Nakon što su napustile urede, trgovine, tvornice i škole gdje su radile, tisuće su se žena skupile na Austurvöllur trgu u centru Reykjavika. Pretpostavlja se da su manji slični prosvjedi održavani diljem zemlje.

Ovo nije prvi takav prosvjed: 24. listopada 1975. Islanđanke su odlučile uzeti “slobodan dan”. Procjenjuje se da je 90 posto žena sudjelovalo u prosvjedu odlazeći s posla, odbijajući kuhati i brinuti se o djeci da bi skrenule pozornost na važnost svoje uloge u društvu, ali i na istovremeni manjak političke moći i potplaćenost u odnosu na muškarce.

2005. žene su otišle s posla u 14:08 – iste minute kada započinje njihov neplaćeni rad.

2008. je to bilo u 14:25.

Kroz jedanaest godina, stekle su se manje od tri minute godišnje u eliminaciji nejednakosti plaća muškaraca i žena, izvještava islandski portal na engleskom jeziku Grapevine.

Ako se ovaj proces nastavi kretati istim tempom biti će potrebne 52 godine da bi se u potpunosti eliminirao rodni jaz u zaradi muškaraca i žena diljem Islanda.

Gylfi Arnbjörnsson, predsjednik Islandske konfederacije rada, izjavio je za islandsku službenu nacionalnu televizijsku kuću RÚV, da je rodna diskriminacija u Islandu ilegalna već 60 godina. Ugovori o plaći mogu u razmatranje uzeti prethodnu edukaciju i tip posla, ali ne i to je li netko muškarac ili žena.

“Nitko neće čekati 50 godina da bi se postigao cilj”, izjavio je Arnbjörnsson. “Nije bitno radi li se o nejednakosti plaća na temelju rodne pripadnosti ili na temelju bilo čega drugoga. Neprihvatljivo je reći da ćemo to ispraviti kroz 50 godina. To je cijeli životni vijek”.

Nažalost, usprkost potplaćenosti, žene u Islandu su u boljoj poziciji od žena u mnogim drugim djelovima Europe. Prema recentnom istraživanju, koje je pokazalo da žene u Islandu zarađuju 14 posto manje, žene u Velikoj Britaniji zarađuju gotovo 20 posto manje od muškaraca. To bi značilo da žene u Britaniji rade besplatno od 19. listopada do kraja godine.

Dvadesetšestogodišnjakinja iz Reykjavika koja je sudjelovala u prosvjedu istaknula je poraznost anketa.

Za Refinery29 kaže: “Znamo da niti jedna država na svijetu još nije postigla rodnu ravnopravnost, ali današnji dan nas podsjeća na to da čak ni država koja je navodno na vrhu te ljestvice ne plaća jednako žene i muškarce”.

Preveo i prilagodio Domagoj Kučinić