U fokusu

Hrvatsko novinarsko društvo šokirano

Istaknuta novinarka Jasna Babić u Remetincu!

Istaknuta novinarka Jasna Babić u Remetincu!

Poznata istraživačka novinarka Jasna Babić nalazi se u Remetincu! Kako su rekli na Općinskom kaznenom sudu, pritvorena je zbog privatne tužbe koju je zbog teksta iz 2009. godine protiv nje pokrenuo kontroverzni poduzetnik Josip Radeljak Dikan.

Protiv novinarke je primijenjena “krajnja mjera” osiguranja dolaska na sudsku raspravu prema Zakonu o kaznenom postupku iz 1997. godine.

“Jasni Babić je određen pritvor rješenjem Općinskog kaznenog suda u Zagrebu od 28. studenog 2012. iz osnova predviđenih u članku 102. Zakona o kaznenom postupku zbog izbjegavanja dolaska na glavnu raspravu“, kazao je Dražen Kevrić, glasnogovornik tog suda.

Tvrdi da su organi represije iskoristili ama baš sva sredstva koja su imali prije nego su se odlučili na ovaj korak.

“Maksimalno trajanje pritvora, odnosno istražnog zatvora, kako ga naziva novi ZKP, je 30 dana. No, Jasna Babić se može žaliti Županijskom sudu ili tražiti ukidanje rješenja o pritvoru na Općinskom kaznenom sudu”, kaže nam Kevrić.

Dikan se ne sjeća zbog čega ju je tužio

Josip Radeljak nije htio kazati medijima zbog čega je tužio Jasnu Bbaić, naglasivši da se ni sam ne sjeća, ali radilo se o “prostačenju, lažima i klevetama” kojima se sada bave njegovi odvjetnici.

“Čujem da je i ona sad bez posla na ulici. Veselim se tome što se napokon počelo shvaćati tko kako radi”, kaže Dikan.

Hitno pustite novinarku iz Remetinca!

Hrvatsko novinarsko društvo šokirano je pritvorom koji je Općinski kazneni sud u Zagrebu odredio poznatoj novinarki Jasni Babić kako bi osigurao njezin dolazak na sudsku raspravu zbog tužbe koju je protiv nje 2009. godine, zbog navodne klevete, pokrenuo Josip Radeljak. Jasna Babić pritvorena je danas oko podneva i odvezena u zagrebački Remetinec.

“Tražimo da Sud hitno pusti novinarku Jasnu Babić na slobodu. Nedopustivo je da kolegica Babić čami u Remetincu čekajući sazivanje sudske rasprave. Koliko pamtimo, nijednom novinaru u Hrvatskoj nije bio određen višednevni pritvor zbog osiguranja dolaska na sudsku raspravu koja još uopće nije niti sazvana”, priopćeno je iz HND-a.

HND upozorava i na to da su pojedini novinari sve više potencijalno materijalno ugroženi zbog znatno viših novčanih kazni koje omogućava novi Kazneni zakon.

“Osobito su ugroženi kolegice i kolege koje su izgubile posao a optuženi su zbog novinarskih priloga koji su realizirani u medijima za koje su ranije radili. Uglavnom su medijski poslodavci plaćali moguće sudske kazne, ali sada neki od njih to više ne čine jer ti novinari više ne rade u njihovim medijima”, upozorava HND.