U fokusu

zatvorska kazna od dvije do šest godina

Italija usvojila zakon kojim kažnjava negiranje holokausta

Italija usvojila zakon kojim kažnjava negiranje holokausta

S.K.

Italija se pridružila zemljama koje kriminaliziraju antisemitsku propagandu poricanja holokausta, a novi zakon za to kazneno djelo predviđa zatvorsku kaznu od dvije do šest godina, javlja u četvrtak dpa.

Donji dom talijanskog parlamenta usvojio je prijedlog zakona u srijedu navečer s 237 glasova za, 5 protiv i 10 suzdržanih. Osim što osnažuje već postojeći zakon kojim se kažnjava propaganda i poticanje na nasilje na temelju rasne, vjerske ili etničke pripadnosti, novi zakon uperen je i protiv onih koji negiraju genocid ili zločine protiv čovječnosti, kako ih definira Međunarodni sud pravde (ICJ).

Odgovarajući na kritike da bi zakon mogao ograničiti slobodu izražavanja, zastupnik Demokratske stranke (DP) Walter Verni je objasnio da taj zakon “ne kažnjava negirajuća mišljenja već kazneno ponašanje potaknuo negirajućim mišljenjem”.

“Ako kažete da se armenski genocid nikada nije dogodio, vaše mišljenje može biti upitno, ali nećete biti kazneno gonjeni. Ako počnete govoriti ‘izbacimo Armence’ tada ste u nevolji”, objasnio je Verni.

Predsjednik Saveza talijanskih židovskih zajednica Renzo Gattegna je u priopćenju novi zakon nazvao ‘povijesnim’. Po njegovu mišljenju, taj će zakon biti ‘jedno od ključnih oruđa u borbi protiv profesionalnih lažljivaca, istovremeno štiteći neotuđiva načela poput slobode izražavanja i istraživanja’.

U prošlomjesečnom uvodniku, kolumnist dnevnika Corriere della Sera Pierluigi Battista napisao je da bi bilo bolje negirajućim stavovima suprotstaviti javne argumente, umjesto da se donose ‘po slobode samoubilački’ zakoni koji šire cenzuru.

“Cenzura je nezasitna životinja: stalno širi svoje granice, pokrivajući sve veći broj mišljenja kao kriminalna djela. Ta mišljenja mogu biti odvratna, ali ne spadaju u zločin”, napisao je Battista.

Zemlje koje kriminaliziraju poricanje holokausta su Austrija, Belgija, Češka, Francuska, Njemačka, Mađarska, Izrael, Poljska i Rumunjska.