U fokusu

ostaje samo šest godina za ubojstvo

Južnoafrički sud odbio žalbeni zahtjev tužiteljstva u slučaju Pistorius

Južnoafrički sud odbio žalbeni zahtjev tužiteljstva u slučaju Pistorius

Južnoafrički sud je u petak odbio zahtjev tužiteljstva koje je tražilo da Vrhovni žalbeni sud izrekne novu kaznu Oscaru Pistoriusu osuđenom na šest godina zatvora za ubojstvo njegove djevojke Reeve Steenkamp.

“Žalbeni zahtjev je odbijen. Nisam sigurna da postoje razumni izgledi za uspjeh te žalbe i da bi drugi sud donio drukčiji zaključak”, rekla je u svojoj odluci Thokozile Masipa na sudu u Johannesburgu.

Oscara Pistoriusa je u žalbenom postupku u srpnju sutkinja Masipa osudila na šest godina zatvora za ubojstvo Reeve Steenkamp koju je ubio s četiri hitca na Valentinovo 2013.

Južnoafričko državno tužiteljstvo je htjelo da Vrhovni žalbeni sud pooštri tu kaznu.

Po južnoafričkom zakonu, žalba se ne podnosi automatski, nego se o njezinu prihvaćanju očituje sudac koji je izrekao kaznu.

Pistorius je na prvostupanjskom sudu dobio pet godina zatvora za “ubojstvo iz nehata”. Vrhovni sud je lani preinačio tu presudu u “ubojstvo”, nakon žalbe tužiteljstva.

Tužitelj Gerrie Nel je u petak ocijenio šestogodišnju zatvorsku kaznu izrečenu Pistoriusu “sramotno blagom”, a o tome kako presuda Pistoriusu označava odavanje počasti slavnim muškarcima i bijeloj privilegiji možete čitati OVDJE