U fokusu

SVE ZA KLIK

Kad je nasilje nad ženama tek urnebesna šala

Kad je nasilje nad ženama tek urnebesna šala

Šale “kako spustiti sponzoruši” česte su u našem medijskom prostoru upravo jer računaju na to da će biti (i jesu) vrlo dobro prihvaćene, klikane i lajkane jer ako je išta veliki problem našeg društva u glavama mnogih i znak ultimativne nepravde prema jednom dijelu muškog roda, onda je to sve veća pošast djevojaka koje muškarce biraju prema količini novca u njihovim džepovima.

Najčešće prikazane u formi printscreena nečijeg privatnog online razgovora, šale se fokusiraju na “dobra spuštanja” od strane poštenih muškaraca koje djevojke odbijaju jer su nesretnici nedovoljno bogati. Na svaku se takvu šalu dobije ogroman broj komentara gorih od same šale, koje mazohistički čitam i bijesno razmišljam najprije o novinarskom/uredničkom jadu, a onda i o društvenom jadu općenito.

Danas je na Index.hr-u objavljena jedna od takvih šala. Mauricije Šaban javlja se Nini kojoj je maknuto prezime i pita je “di” je te ustanovljava da je “nema ko psovki u Starom Zavjetu”. Ona mu odgovara da je ulet zanimljiv, ali da joj on nije zanimljiv jer joj ne može priuštiti torbicu od 5.000 eura. Razgovor završava provalom nasilnih prijetnji, koje Index ukrašava naslovom “Sponzorušu brutalnim odgovorom zakucao u zemlju!”, a na Facebooku je sve objavljeno s komentarom: “Jer ona to zaslužuje! :D”.

{slika}

Što to ona točno zaslužuje? Pa ako pitate Mauricija Šabana, sljedeće: “Fejs mi šteka ko tvoj mentalni sklop, imam 5000, ali metaka u puškomitraljezu da te probušim i napravim ementaler sir od tebe i stavim te na akciju u Plodine, sponzo smrdljiva… dabogda ti se ta torbica raspala prije nego moja prva veza s lutkom na napuhavanje, aj mrš”.

Ovo je nekome na Index-u bilo smiješno i primjereno za objavu. U ovom trenutku post na fejsu nastavlja prikupljati lajkove, šerove i komentare koji potvrđuju koliko veliki broj ljudi smatra da je nasilje nad ženama i njegova promocija smiješno, da je muškarac kojeg žena odbije, a on joj prijeti ubojstvom “bog” i “kralj” koji joj je pokazao i da “treba tako svakoj koja se prodaje za torbicu”. Oni će svoja sranja prolijevati kad god imaju priliku i u ovoj je priči najodvratnije to što im mediji tako rado i bez zadrške tu priliku i pružaju dok su s druge strane u člancima o stvarnim slučajevima muškog nasilja nad ženama nasilnici (nakon što se prenese stav susjeda o tome kako su do tog trenutka to bili “fini i pristojni ljudi”) često opisani kao “monstrumi”.

Nije riječ o monstrumima, u tome i jest problem. To su samo muškarci koji konstantno od društva i preko medija dobivaju potvrdu da je nasilje nad ženama sasvim šaljiva i u redu stvar, koju je danas zaslužila jer ga je odbila, sutra jer je imala prekratku suknju, a prekosutra jer joj je zagorio ručak. Svaki će se put naći netko da kaže kako je dobila točno ono što je zaslužila. Nasilje, tj. “šalu” na svoj račun.